mandag 8. august 2011

Å skape menneskeverd

Fredag 22. juli 2011 vil bli stående som en merkedag for Norge. Det var dagen da vårt frie, åpne og mangfoldige demokratiske fellesskap ble utsatt for to grufulle angrep. Terrorangrepene er et anslag mot den europeiske sivilisasjonen og våre grunnverdier som demokrati og menneskeverd.

Tanken på at syv unge mennesker fra Akershus, som ble skutt på Utøya, begraves i disse dager, er ikke til å bære. Disse unge skulle ha vært med på å prege samfunnet og politikken i fylket vårt og rundt om i kommunene, og nå er de ikke mer. Vi som er igjen skal sørge for at de ikke døde forgjeves – vi hedrer dem, skal aldri glemme og sørger for å føre verdiene videre i det politiske arbeidet.

Vårt svar på hatet er kjærlighet, åpenhet og tro. De kristne og humanistiske verdiene som Norge er bygget på, kommer tydelig frem i en periode med dyp sorg. Nestekjærlighet, menneskeverd og fellesskap har vært bærebjelker for hele nasjonen den siste uken. Martin Luther King jr. sa: ”Hat kan aldri fordrive hat, det kan bare kjærlighet”.

Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn fortjener ros for å ha gitt det norske folk et sted å sørge – og noen å prate med. 22. juli og dagene som fulgte illustrerer de sterke båndene mellom folk og kirke. Kirkene har vært og er fortsatt et samlingspunkt for sorg og håp. Mange trenger et fristed der de kan bearbeide sorgen og komme sammen. For mange gir det kristne budskapet gir trøst, trygghet og håp midt i alt det meningsløse.

Frivillighet og dugnad står sterkt i Norge. Hvis ikke alle frivillige hadde deltatt i redningsarbeidet, hadde enda flere liv gått tapt. Nå har de frivillige en viktig jobb å gjøre ved å støtte de pårørende og bidra til å gi etterlatte nytt livsmot.

For å bruke Nordahl Grieg ord: ”Skaper vi menneskeverd – skaper vi fred.” Det er vårt politiske prosjekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar