onsdag 10. august 2011

Forhåndsstemming starter i dag

I dag er det en drøy måned til kommunevalget — men fra i dag av kan du avgi din stemme i både kommune- og fylkestingsvalget. Jeg håper mange vil bruke stemmeretten sin enten ved å forhåndsstemme eller ved å stemme den 12. September.

Valget vil gå som planlagt 12 september. Det som har skjedd med terror i Oslo og på Utøya vil legge en annen ramme rundt valget. Jeg tror vi vil få valgkamp på riksplan, men det er viktig at vi lokalt vil få frem lokale gode politiske debatter. Dette er en måte å vise at vi står opp mot de som prøver å legge lokk og tvinge ned folkestyret vårt, så både det og delta i politiske debatter og utnytte stemmeretten er en fin måte å styrke demokratiet.

I dag starter den ordinære forhåndsstemmingen. Dersom du ikke har mulighet til å avgi stemme på valgdagen den 12. september, kan du nå forhåndsstemme frem til fredag 9. september kl. 15.00. Selve valgdagen er mandag 12. september.

Det er kommunen som tar imot forhåndsstemmer. Kommunen bestemmer når og hvor du kan forhåndsstemme, og informerer om dette. Kommunen tar også imot forhåndsstemmer på helse- og sosialinstitusjoner.Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune.

Slik forhåndsstemmer du ved kommunestyre- og fylkestingsvalget:

1. I valglokalet henvender du deg til valgfunksjonær som gir deg en stemmeseddelkonvolutt og henviser deg til et valgavlukke.
2. Ta stemmesedlene du vil bruke: en for kommunestyrevalget og en for fylkestingsvalget.
3. Gjør eventuelle endringer på stemmesedlene.
4. Legg stemmesedlene i stemmeseddelkonvolutten.
5. Gå til en valgfunksjonær, som legger stemmeseddelkonvolutten og valgkortet ditt ned i en omslagskonvolutt, som deretter legges i valgurnen. Stemmen blir sendt din hjemkommune for opptelling. Stemesedlene skal ikke stemples når du forhåndsstemmer.

Stemmer du utenfor egen kommune, må du enten bruke generelle stemmesedler som du får utdelt, eller selv ha med stemmesedler fra din kommune. Den generelle stemmeseddelen inneholder ikke kandidatnavn, kun partinavn. Dersom du ønsker å gi personstemmer til kandidater, må du derfor selv skaffe stemmesedler fra egen kommune. Det samme gjelder hvis du stemmer utenfor fylket ditt.

For å kunne forhåndsstemme må du ta med deg valgkort og identifikasjon til valglokalet i den kommunen du ønsker å avgi din stemme i.

Det skal bli spennede å se på hva som skjer i Lørenskog denn gangen. Fra i år kan også 16- og 17-åringer i 20 kommunene prøve ut stemmeretten til kommunestyrevalget. Ev av disse 20 er Lørenskog i Akershus.

I tillegg er det nytt for årets valg er at man i de ti kommunene Bodø, Bremanger, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund kan forhåndsstemme via Internett. Internettstemming er helt nytt i Norge, og bare velgerne i forsøkskommunene som får prøve dette i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar