mandag 29. august 2011

Ansett flere funksjonshemmede!

Fylkeskommunen og kommuner i Akershus er store arbeidsgivere. Med ulike grep og tiltak kan man bidra til at flere funksjonshemmede i alderen 16-66 år kommer i arbeid. Funksjonshemmedes yrkesdeltakelse har ligget godt under 50 prosent og dette ønsker Akershus KrF å gjøre noe med. 5 prosent av alle nytilsettinger bør være funksjonshemmede.

Funksjonshemmede deltar i arbeidslivet i langt mindre grad enn befolkningen for øvrig. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at funksjonshemmedes yrkesdeltakelse har ligget godt under 50 prosent de siste ti årene, og det er lite grunnlag for å si at utviklingen på feltet går i riktig retning. Dette til tross for en egen avtale – IA-avtalen – som sier at det er en målsetning å øke antallet funksjonshemmede som er i jobb. Samtidig har Norge en samlet sett svært høy og relativt stabil yrkesdeltakelse for befolkningen sett under ett. I andre kvartal 2006 utgjorde denne gruppen hele 454 000 personer på landsbasis.

Akershus KrF vil at fylkeskommunen og kommuner skal ansatte flere. Ved å få på plass en egen traineeordning for funksjonshemmede og ha en egen rekrutteringsplan for funksjonshemmede arbeidstakere.

1. Traineeordning for funksjonshemmede
Staten har tidligere gjennomført to traineeprogrammer for funksjonshemmede ansatte, og et tredje vil bli gjennomført i 2011. Erfaringene fra gjennomføringen av tidligere traineeprogrammer viser at stillingene som tilbys i programmene er svært attraktive, ved at det melder seg mange søkere til de enkelte stillingene.
I tillegg er traineeprogrammene som er gjennomført grundig evaluert, med svært positive resultater. Blant de positive resultatene er at arbeidsgivere som har hatt funksjonshemmede traineer ansatt, blir mer positive til funksjonshemmede som arbeidskraft også mer generelt.
Så langt er det imidlertid ikke egne traineeprogrammer for funksjonshemmede på plass i noen av landets kommuner. Dette til tross for at kommunesektoren sett under ett er landets desidert største arbeidsgiver.

2. Kommunal rekrutteringsplan for funksjonshemmede
Staten har gjennomført en egen rekrutteringsplan for funksjonshemmede, der målsetningen var at fem prosent av alle nytilsettinger skal være funksjonshemmede. Enkelte kommuner har fulgt statens eksempel, men hovedregelen er nok likevel at det ikke er egne planer for rekruttering av funksjonshemmede på plass i hverken kommuner eller fylkeskommuner. Ved å etablere slike rekrutteringsplaner, kan det naturlige fokuset på at også funksjonshemmede utgjør svært viktig og verdifull arbeidskraft for ulike kommunale virksomheter styrkes.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar