tirsdag 17. januar 2012

Akershus og EU

Globale utfordringer og utviklingen i Europa setter også dagsorden for hovedstadsområdet. Globalisering reduserer betydningen av avstand og landegrenser både for enkeltpersoner og organisasjoner. Samtidig som samhandling blir enklere er vi økonomisk, økologisk, teknologisk, kulturelt og politisk blitt mer gjensidig avhengige.

Akershus er ett av landets minste fylker, men samtidig tettest befolket. Vi er sammenvevd med hovedstadsregionen og nærområdene over grensen til Sverige og er en godt integrert region i Europa.

EU er Norges viktigste handelspartner. EØS-avtalen sikrer Norge adgang til EUs indre marked med fri bevegelse av varer, tjenester, personer og kapital. Samtidig forplikter avtalen Norge til å innføre EUs regelverk på sentrale politikkområder, noe som har direkte betydning for fylkeskommuner og kommuner. Avtalen gjør det også mulig for norske aktører å delta i europeiske samarbeidsprosjekter for å finne løsninger på felles utfordringer gjennom samarbeid.

Regionene i Europa berøres av regelverket og er også med på å forme politikkutviklingen i EU. I Stortingsmelding nr. 23 (2005-2006) Om gjennomføring av europapolitikken slår regjeringen fast at ulike myndighetsnivå og alle deler av samfunnet bør engasjere seg i europapolitikken. Selv om Norge ikke er medlem i EU har norske aktører ofte fullverdig medlemskap i allianser og faglige nettverk med egne kanaler for å påvirke EUs politikk.

Fylkeskommuner deltar i slike nettverk som kan påvirke EUs politikkutforming mer direkte enn hva den norske regjeringen har adgang til. Dermed blir blant andre fylkeskommuner et viktig verktøy for å nå målet om en aktiv europapolitikk som ivaretar Norges og/eller regionens egne interesser. Fylkeskommunen har også en koordinerende rolle som medspiller og tilrettelegger for aktører i egen region som vil utvikle seg gjennom internasjonalt samarbeid.

Vi har også en befolkningssammensetning som også gjenspeiler deler av det globale mangfold. Høy befolkningsvekst, ung befolkning, høy sysselsetting, høyt kunnskapsnivå og gode levekår gir hovedstadsområdet Oslo og Akershus viktige konkurransefortrinn. Disse fortrinnene må utnyttes dersom man skal hevde seg i en stadig sterkere internasjonal konkurranse. Dette har stor betydning for etablering av arbeidsplasser, næringsutvikling og utvikling av attraktive tettsteder og byer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar