søndag 29. januar 2012

Det norske Holocaust

I år er det 70 år siden norgeshistoriens største krigsforbrytelse. 766 norske jøder ble drept eller omkom som følge av nazistenes utryddelsespolitikk i "det norske holocaust". Deler av det norske statsapparatet bidro til dette.

Den største gruppen av norske jøder ble deportert fra Oslo 26. november 1942. 532 personer med «J» i passet ble fraktet med skipet M/S Donau til Stettin i Tyskland. Kun 8 av disse overlevde krigen. Det ordinære norske politiet og andre deler av det norske statsapparatet bidro til registrering, inndragning av eiendom og transport. Først på Akershuskaien overtok tyske mannskaper kommandoen over de jødiske fangene.

Uten å frata nazistene ansvaret er det tid for å se at politifolk og andre nordmenn deltok i arrestasjoner og deportasjoner av jøder. Jeg er derfor glad for at Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttrykket vår dype beklagelse over at dette kunne skje på norsk jord under en minnemarkering på Akershuskaia i Oslo i anledning den internasjonale holocaustdagen.

Dette er også viktig for vår selvforståelse av det som skjedde i vårt eget land den gangen. Samtidig har vi mer å gjøre. Vi opplever et voksende jødehat i Norge som må møtes med mange tiltak. Vi kan ikke akseptere at en av tre jødiske barn blir mobbet i Oslo-skolen, bare fordi de er jøder. Derfor vil KrF ha en handlingsplan mot jødehat. En slik handlingsplan bør bygge på de mange gode erfaringer norske myndigheter har gjort i kampen mot antisemittisme i høyreekstreme miljøer.

Den internasjonale Holocaust-dagen 27. januar bør bli en obligatorisk minnedag på alle skoler. Lærerutdanningen må legge mer vekt på Holocaust og antisemittisme. Dette må ikke bli en frivillig sak for den enkelte lærer. Det må også komme målrettede tiltak mot mobbing av jødiske elever.

Dessuten er det behov for kontinuerlig overvåkning av nettsteder og ekstremistiske miljøer hvor jødehat er utbredt, og sterkere reaksjoner på hatkriminalitet. Det bør vurderes endringer i Straffeloven og Politiet bør gis mer ressurser til dette arbeidet.

Et annet viktig tiltak vil være kartlegging av jødehat i befolkningen. En slik kartlegging anbefales av Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) og av Det mosaiske trossamfund i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar