I et samfunn som endrer seg raskt trenger vi å bruke digitale hjelpemidler for å holde oss oppdatert. Papirbøker har en uviss framtid på skolepulten. Om noen år bruker elever og lærere nettbrett, applikasjoner og interaktive tavler.
Digital kompetanse er ferdigheter, kunnskaper og holdninger ved bruk av digitale medier for mestring i det lærende samfunn og er en av de grunnleggende ferdighetene en elev skal få gjennom skolesystemet. De andre ferdighetene er å kunne snakke, lese, skrive og regne. Vi er i en tidlig fase av en utvikling som jeg tror vil endre vårt syn på kunnskapsformidling og lærerens rolle i klasserommet.
Det er viktig å sette fokus på kursing av lærere, slik at de har den selvtilliten som trengs for å ta i bruk digitale verktøy. Multimodale lærebøker på nett kan oppdateres oftere enn de bøkene skolen kjøper inn i papirformat. Vi slipper å vente til neste lærebok kommer ut, og bruke mange tusen på å kjøpe de inn. En annen ting som er viktig for at elevene skal kunne bruke digitale verktøy er at de faktisk for lov til å bruke dem og bli kjent med dem gjennom egne erfaringer. De går ikke an å lære seg å bruke digitale verktøy ved at en lærer står og foreleser om emnet.
PC-ene er allerede en del av undervisningen ved alle videregående skoler, men bruken av dem og andre digitale verktøy er fortsatt bare i sin spede startfase i skolesammenheng. Digitale verktøy har blitt langt mer synlig del av undervisningen i norske skoler i løpet av de siste tre– fire årene. Det henger blant annet sammen med at man i 2007 besluttet at elever i videregående skole skal ha gratis læremidler og gratis utstyr, inkludert hver sin PC. Det er imidlertid fortsatt i stor grad opp til hver enkelt skole og hver enkelt lærer hvordan disse verktøyene brukes. Noen lærere går i front og er ildsjeler i dette arbeidet, men dette arbeidet blir stadig mer systematisert og integrert.
Jeg tviler på at læreboka i papir forsvinner helt med det første, men jeg tror nok at tiden er på hell for skolesekker fylt med tunge lærebøker. Jeg tipper at nettbrett har tatt over for PC om noen få år. De er enklere å ta med seg i sekken, og de blir sannsynligvis billigere. Interaktive tavler har mange ikke hatt seg råd, men med tiden blir sikkert også disse billigere.
Forlagene som selger lærebøker vil møte nye konkurrenter de neste årene. Konkurransen kommer blant annet fra Apple, som nylig kunngjorde at de vil satse stort på e-bøker for elever og studenter. Ved hjelp av en gratis applikasjon til iPad kan man laste ned faglitteratur til en billig penge. I tillegg ble applikasjonen “iBooks Author” lansert nå i januar. Den gjør at hvem som helst kan skrive en lærebok og distribuere den via Apples nettbokhandel.
Interessant - og her kommer en utfordring! Når nye ting skjer og en ønsker forandring, skal en alltid begynne med det en kan gjøre noe med - så - når kommer den første publikasjonen fra fylkeskommunen basert på iBooks Author? Tenk hvilke muligheter til å nå ut til alle dem som har en iPad. Tenk muligheten en har å presentere fylkeskommunen også med hjelp av video. Og tenk om Akershus fylkeskommune blir den første til å kjøpe inn eBøker til videregående skoler! Den skolen vil jeg at min dotter skal gå i! Når begynner vi?! :-)
SvarSlettTakker for godt innspill!
SvarSlettDette bør følges opp. Jeg skal etterspør dette politisk så får i se om vi får snøballen til å rulle.