lørdag 28. januar 2012

Elbilfylke nr. 1

I fjor ble det solgt 705 elbiler i Akershus som dermed ligger på topp blant fylkene når det gjelder antall elbiler. Ved fortsatt utbygging av ladepunkter, kan Akershus bli det fylket som får best tilrettelegging for elbiler og plugg-in-hybrider.

Det er gledelig å se salgstallene for elbiler for 2011. Flest elbiler selges i Akershus, og Akershus er også det fylke med flest forhandlere som tilbyr disse bilene. Som offentlig aktør ønsker Akershus fylkeskommune å bidra til best mulig tilrettelegging for bruk av alternative drivstoff innenfor transport. En tilskuddsordning for ladepunkter er et av de verktøyene tar nå Akershus fylkeskommune i bruk for å oppnå dette.

Utbygging av ladepunkter bidrar til å nå etablerte klimamål og profilere det klimaarbeidet som i dag skjer i kommunene og i de enkelte virksomhetene. En slik utbygging legger til rette for bruk av elbiler i dag, men forbereder også for plugg-inn-hybrider som alt fler bilprodusenter nå introduserer på markedet.

Vi har etablert tilskuddsordning til utbygging av ladepunkter for elbiler og Fylkestinget har satt av 25 millioner kroner til et miljøfond med vekt på gjennomføring av klimatiltak i Akershus. Blant flere tiltak for å støtte utbygging av infrastruktur for elbiler, inngår en tilskuddsordning til etablering av ladepunkter. Ordningen inneholder også en øremerket del rettet mot ladepunkter ved idretts- og friluftsanlegg.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at transport står for mellom 70 og 80 prosent av klimagassutslippene i Akershus. Flere ladepunkter vil legge til rette for mer bruk av elbiler, og dermed også til å redusere klimagassutslippet. Samtidig med utbygging av ladestasjoner, forberedes det for plugg-in-hybrider, som er på full fart inn i markedet.

Akershus fylkeskommunen har som mål å etablere minst 200 nye ladepunkter for elbiler gjennom de to tilskuddsordningene. Det gis støtte på inntil 10.000 kroner til etablering per nytt ladepunkt og det dekker nesten omkostningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar