mandag 23. januar 2012

Veiforfall står for fall

Statens vegvesen har nå beregna hva som skal til for å fornye fylkesvegene i Akershus til den standard de opprinnelig var ment å ha. Beregningene angir en kostnad på ca. 880 millioner kroner.

Det er mye penger, men Akershus fylkeskommune er på god vei til å ta igjen etterslepet på fornying av fylkesveiene i budsjettene i samferdselsplanen for Akershus. Ut fra kostnadsberegningen til Statens vegvesen er det kun behov for ytterligere 3-5 prosent økning i forhold til det som allerede er lagt inn i budsjettet.

Etter ønske fra fylkeskommunene har Statens vegvesen i Østfold, Akershus, Hedmark og Oppland utarbeida rapporten som kartlegger forfallet og vedlikeholdsbehovet på fylkesvegene i de fire fylkene. Det har vært et svært omfattende arbeid, men nå sitter vi med svaret på hvor forfallet er størst – og hva som skal til for å fjerne det, sier sjefingeniør Ola Molstad i Statens vegvesen.

Størst behov for forsterkning av veger med fast dekke
Andre store kostnader er behov for fornying av vegutstyr (lys, skilt, rekkverk, etc.), med 271 millioner kroner, og bedre drenering med 80 millioner kroner.

Den største kostnaden ligger i behovet for å forsterke og fornye veger med fast dekke. Her er behovet i Akershus 322 millioner kroner. 186 millioner kroner av dette er fornyelsesbehov på vegfundamenter, 136 millioner kroner er kostnaden ved å ta igjen etterslepet på vegdekkene.

Kostnadene er beregna ut fra det vi vet om tilstanden på den enkelte veg, bru og tunnel, men er ikke basert på detaljerte registreringer eller konkrete løsningsforslag. Det vi har regna ut er hva det vil koste å bringe vegene fra sin nåværende tilstand til den standarden de hadde da de var nye. Noen steder har vi også tatt med i regnestykket hva det vil koste å oppgradere til nye standardkrav, men det understrekes at beregningen ikke omfatter nybygging og spesielle tiltak å forbedre trafikksikkerhet og miljøforhold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar