torsdag 5. januar 2012

Forenkling av plansystemet for vegbygging

I RB 5. januar vil ”NHO svekke lokal makt over veiprosjekter”. Intensjonen er god da planprosessene ofte kan ta 10 år og lenger, før anleggsmaskinene kan starte jobben, men jeg tror at NHOs løsning er feil. Ser man på den lokal byggingen av RV 22 og utvidelse til to felts vei på er det staten man venter på og ikke kommunene.

Generelt er dagens planlegging av veg- og jernbaneutbygging som i utgangspunktet skal være et hjelpemiddel for å finne de beste løsninger er et ”monster” i tidsbruk og utsettelser og ikke minst en dyr måte å planlegge på.

Planprosessene er omfattende: Mulighetsstudier, konseptvalgutredning, kvalitetssikring i flere faser, planprogram, konsekvensutredning, kommunedelplaner, reguleringsplan, bompengeutredninger i flere faser, proposisjoner, byggeplanlegging samt innsigelser og klagebehandling i mange ledd. Da er det lett å forstå at tida går og handlekraften blir deretter.

Det hender sågar at når et prosjekt endelig skal gjennomføres, er lokale premisser blitt endret, og nye planer må utarbeides. Den tidkrevende og omstendelige planprosessen virker som en rasjoneringsmekanisme i samferdselsbudsjettet.

Det er derfor et betydelig behov for forenkling og reformering av plansystemet. Kvalitetssikring av konseptvalg (KS1) må ta hensyn til tidligere planlegging og politiske prosesser mellom stat, fylkeskommuner og kommuner som kan ha pågått over mange år for å nå fram til omforente løsninger. Kvalitetssikring er både rasjonelt og nødvendig, men må ikke lede til store forsinkelser slik man for eksempel ser i forbindelse med jernbanetunnelen gjennom Moss, som Stortinget besluttet gjennomført for mer enn ti år siden.

Selv med mange trinn i planprosessen er det gode muligheter for å kjøre flere av trinnene parallelt og således korte ned plan- og gjennomføringstiden; blant annet parallellkjøring av konsekvensutredning, reguleringsplan og teknisk planlegging, parallellkjøring av anleggsarbeid og teknisk utrusting.

Det er med andre ord det er staten selv som må ta ansvar for å forenkle dagens pålagte plansystem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar