søndag 7. februar 2010

Akershus i 2050?

Lørdag var jeg på årsmøte til Akershus KrF. Det var god stemning i det som mange kaller for "RekkehusKrF". I mitt innlegg tok opp hvordan Akershus ville se ut i 2050: Det bor to millioner innbyggere i hovedstadsregionen. I 2030 er vi 1.5 millioner innbyggere.

Vår hovedstadregionen er preget av rask utvikling og påvirkes både i stor grad av den globale økonomien og den teknologiske utviklingen, men også det vi tilrettelegger av veier, boliger, tettsteder og byer. De valgene vil påvirke oss i lang tid framover og skaper mønster for handling. Derfor må vi tenke på hvordan det vi gjør i dag både påvirker og fungerer i framtidas samfunn.

Jeg stilte spørsmål om hva som jeg mener er verdt å tenke på:
 Hvordan klarer vi å møte befolkningsveksten?
 Vil vi klare å ta vare på mangfold?
 Hva skjer med miljøet, energi og klima?
 Hvordan møter vi kompetanseutfordringen?
 Hvordan møter vi eldrebølgens utfordringer?
 Hvordan skaper vi et trygt samfunn med høy livskvalitet?
 Hvordan løser vi arealbehovet og transport?
 Hva skal vi leve av?

Disse spørsnålene er viktige for hvordan skal vi lykkes i framtida. Mange drivkrefter bestemmer samfunnets utvikling.For å oppnå ønsket resultat og påvirke utviklingen er det nødvendig med langsiktig planlegging og at vi holder fast ved strategiene over lang tid.

Vi må vite hvor vi skal og hvor vi ikke vil. I Akershus fylkeskommune har vi laget Scenariene ”Hovedstadregionen 2050”. Der forsøker å trekke opp noen mulige utviklingstrekk. Disse framtidsblikkene prøver å synliggjør regionens utfordringer og de dilemma vi står overfor.

Skal vi lykkes med utfordringne i forhold til vekst, trafikk, kollektiv osv må vi tenke langsiktig og vi må tenke nytt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar