torsdag 11. februar 2010

Mer miljøvennlige skoler

Nå starter arbeidet med å utfase oljefyringsanlegg ved Kjelle vgs, Nesbru og Rælingen vgs. Kjelle, Nesbru og Rælingen hadde et samlet oljeforbruk på ca 163 000 liter olje i 2009. Disse skolene vil være et godt bidrag til å nå målsettingen om reduksjon av eget forbruk av fyringsolje.

Disse skolene har i dag olje som primær energibærer. Dette ønsker hovedutvalget for samferdsel og miljø å gjøre noe med og vil bevilge 4,7 millioner til konvertering til klimanøytral oppvarming. Disse midlene tas fra miljøfondet som H, FrP, V og KrF har vedtatt for å gjennomføring tiltak som vil gi en dokumenterbar reduksjon i utslipp av klimagasser. Akershus fylkeskommune har som målsetting at bruk av fyringsolje ved de videregående skolene skal erstattes med fornybar energi og at energibruken skal reduseres betydelig.

Rælingen vgs ligger innenfor området hvor Viken Skog BA nylig ble tildelt fjernvarme-konsesjon. Viken Skog BA har ved direkte kontakt orientert om at de jobber ut fra en målsetting om å begynne å bygge anlegget i løpet av inneværende år, og at fjernvarme kan være tilgjengelig allerede i 2011. Skolen har pr i dag vannbåren varme, men anlegget er felles med kommunens rådhus. Det kan være mest hensiktsmessig at skolen tilknyttes som et eget anlegg, og det vil da være behov for midler til en endring av røropplegg mm.

For Nesbru vgs er vi kjent med at det foreligger planer om å søke fjernvarmekonsesjon for området hvor skolen ligger. Eventuell tilgang til fjernvarme vil imidlertid ligge mange år frem i tid, og for nybygget som skal være ferdig høsten 2011 må det etableres en fyringsløsning basert på fornybar energi i ht. Til krav i byggeforskriftene. Det er derfor behov for midler til å utrede/etablere en slik løsning, og det vil jo da være nærliggende å etablere en fyringsløsning som kan dekke hele skolen.

Det foreligger heller ingen kjente planer for utbygging av fjernvarme i området som dekker Kjelle vgs. Hvis oljekjelene ved skolen skal utfases må det derfor etableres andre løsninger enn fjernvarme, og da er det nærliggende å tenke flisfyringsanlegg. Skolen har egen skog lett tilgjengelig, og med det undervisningsopplegget og driftsorganisasjonen som er ved skolen burde det ligge godt til rette for å drifte eget flisfyringsanlegg, hvor man også produserer egen flis. I første omgang bør det utarbeides et forprosjekt for dette slik at omfang og kostnader blir klarlagt. Skolen har pr i dag 5 oljekjeler plassert på ulike steder, slik at det er nærliggende å se for seg en trinnvis utfasing av disse.

Det er god miljøpolitikk å benytte ytterligere 4,7 millioner kroner til miljøvennlige tiltak på våre videregående skoler. Ved utløpet av 2013 vil det kun gjenstå 1-3 av 36 fylkeskommunale skoler som ikke har fullført konvertering til miljøvennlig oppvarming.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar