mandag 8. februar 2010

Follobanen ut på høring i dag

Dagens Østfoldbane er en flaskehals for person- og godstrafikk inn til Oslo, og kapasiteten er mer enn 100 % utnyttet. Uten nytt dobbeltspor kan det ikke kjøres flere tog på strekningen enn i dag.

Nytt dobbeltspor mellom Oslo og Ski er nødvendig for å gi et bedre togtilbud lokalt, regionalt og til utlandet. En kapasitets- og reisetidsforbedring vil gi nye muligheter for bosetting og regionsforstørring, og mer godstrafikk vil kunne overføres fra vei til bane. Etter utbyggingen blir raskeste reisetid til Ski på 11 minutter. Lokaltog skal fortsatt bruke dagens Østfoldbane, mens raske tog skal benytte det nye dobbeltsporet.

Jernbaneverket ønsker nå innspill fra befolkningen i de berørte kommunene om planprogrammet for dobbeltsporet mellom Oslo og Ski. Hensikten med planene er at en av Norges tettest trafikkerte strekninger skal utvides fra to til fire spor slik at blir det økt kapasitet, kortere reisetid og bedre punktlighet.

Som på en bilvei har fire spor mer enn dobbelt så stor kapasitet som to, dvs. at Follobanen vil mer enn doble kapasiteten mellom Ski og Oslo. Iflg. Jernbaneverket får Follobanen like stor kapasitet som tre firefelts motorveier i rushtiden, siden kapasiteten på de to banene til sammen øker til mer enn det tredobbelte i forhold til det Østfoldbanen har i dag.

Bygging av Follobanen vil gi ulike konsekvenser i Oslo, Oppegård og Ski. Derfor består planprogrammet av en fellesdel, samt en egen del for hver enkelt kommune. Planprogrammet for dobbeltsporet mellom Oslo og Ski er nå lagt ut hos kommunene og Jernbaneverket ønsker innspill fra befolkningen i de berørte kommunene.Vi har tre traséalternativer, men to alternativer for tunnelen, ett med og ett uten dagstrekning. I hver ende av banen, ved Oslo S og ved Ski, er det to alternativer for innføringen av banen til stasjonene.

For Oppegård er det blant annet viktig å utrede hvordan tilgangen til marka skal løses dersom det blir dagstrekning i området.Sikring av biologisk mangfold og tilsiget til drikkevannskilden Gjersjøen er svært viktig, mens vi i Ski har pekt på at vi må utrede videre arealinngrep på dyrket mark, landskapsmessige konsekvenser og kulturminnehensyn.

Viktig at man når regulert gode planer så fort som mulig slik at byggingen av banen kan starte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar