tirsdag 2. februar 2010

Ja til debatt og åpenhet

Inger Lise Hansen har kommet med friske utspill om å endre partiets politikk. Jeg mener at vi må tåle det. Det er ikke problematisk at vi tar en debatt om politikken i et politisk parti.

Det viktig nå er ikke om man er enig eller uenig med Inger Lise Hansen på alle de punktene hun gikk ut med, men om man er villig til å diskutere strategi om veivalg fremover. Skal man få det til må man tåle debatt. Folk er forskjellige også i KrF.

Uenigheten vi nå ser har eksistert lenge. Den var ikke mindre på 1970- og 1980-tallet. Nesten alle politiske partier har politiske fløyer, og KrF er ikke noe unntak.

Noen mener at det er en konfliktlinje mellom de mer liberale østlandsfylkene og vestlands-KrF. Det er kanskje for enkelt. Den uenigheten tror jeg man også kan leve med og disse miljøene kan man forene gjennom politiske debatter og diskusjon.

Kanskje vel så viktig er det nok også en generasjonskløft ute og går. Partiets må sørge for å ta opp debatter som angår folk under 40 år. Derfor er det viktig at vi har folk som Inger Lise Hansen i partiet. Det som er viktig for alle som er tillitsvalgte er om man står fast på KrFs identitet som et kristendemokratisk verdiparti.

KrFs mål er et varmere samfunn bygget på kristne verdier - og at partiet skal være det pariet for verdibevisste mennesker som brenner for menneskeverd, nestekjærlighet og ansvar for miljøet. Det kristne menneskesynet skal ligge i bunn for all vår politikk og så kan det komme til uttrykk i ulike former og konklusjoner.

Vi trenger ikke en debatt om personer i partiledelsen, men som en debatt om den retningen KrF må velge. Debatten om eventuelle posisjoner komme fram mot landsmøtet i 2011.

Angående politikk skal man ikke vedta nytt program før på landsmøtet i 2013. Det er derfor viktig at man tar debatten med senkede skuldre, vi er vant til debatter. Inntil vi får et nytt program, står dagens program fast og man vil forsøke å gjennomføre det på best mulig måte.

Vi må ha takhøyde i partiet for å ta en debatt om vanskelige spørsmål.

2 kommentarer:

  1. Jan Halvor Harsem2. februar 2010 kl. 13:13

    Dette er ikke bare en debatt om interne forhold i KrF. Dere er også folkevalgte, med ansvar for de borgerne som ga dere sin stemme.

    Det er betenkelig når tre av KrF sin toppkandidater - hvorav to av dem ble valgt til Stortinget - gir klar melding i forkant av valget om hve de mener i et konkret politisk spørsmål, men etter valget fremstår med noe helt annet.

    Både Ropstad, Hansen og Hareide svarte klart JA på at de mener ekteskapet bør defineres som samliv mellom mann og kvinne. Hvordan er det da mulig at de umiddelbart etter valget hevder noe helt annet?

    Jeg synes åpen debatt er helt OK. Ethvert politisk parti styivner hvis det ikke er rom for å resonnere i nye baner om politikken. Men velgerne har krav på korrekt informasjon om fra kandidatene. Det som nå skjer skaper et stort troverdighetsproblem.

    SvarSlett
  2. Hei Jan Halvor Harsem! Takk for sist og takk for innlegg. Beklager sent svar. jeg tror vi opplver dette likt ulikt. Jeg oppfatter det di hen at Hareide sa ja til debatten, men ikke alt det som Inger Lise sa. Stortingsprogrammet står fast.

    Det som er manges opplevelse er at de er enig med politikk vår, men ikke i partiet.

    Jeg er svart glad for at du engasjerer deg i denne debatten. Hvilke råd ønsker du å gi KrF på debatten videre?

    SvarSlett