fredag 19. mars 2010

Åpning av fjernvarmeanlegg i Lørenskog

I dag hadde jeg gleden av å være med åpning av fjernvarmeanlegg i Lørenskog. Det er et stort fjernvarmeannlegg som er basert på flis som oppvarming. Skog er en fornybar energikilde.

Akershus fylkeskommune har arbeidet med klimaproblemet siden slutten av 1900-tallet, og har vedtatt ambisiøse klimamål for Akershus. I arbeidet har det vært satset innen tre områder: OPPVARMING, AVFALL og TRANSPORT.

Innen oppvarming har fjernvarme vært det viktigste satsingsområdet, fordi: Fjernvarme er den raskeste, enkleste og billigste teknologien vi har i dag, for å redusere klimautslipp. I Norge har vi mye elektrisitet, og bruker den i stor grad til oppvarming - til forskjell fra alle andre land i Europa. Den norske elektrisiteten er basert på utslippsfri vannkraft, mens el-produksjonen i Europa i hovedsak er basert på fossile kilder som slipper ut store mengder klimagasser.

Norge kan derfor gi et viktig europeisk bidrag til å redusere klimautslipp ved å eksportere elektrisitet, og heller varme opp norske bygg med andre, klimanøytrale varmekilder. Her vil bruk av fjernvarme gi et viktig bidrag. Oslo og Akershus har med sin befolkningstetthet, særlig gode forutsetninger for fjernvarmeutbygging.

Selv om elektrisitet er den viktigste varmekilden, bruker vi i regionen også mye fyringsolje til oppvarming. Når denne varmekilden erstattes med fjernvarme, bidrar dette til en betydelig reduksjon av klimautslippene fra regionen.

Derfor vedtok Akershus fylkeskommune allerede i 2003 en kraftig forsering av fjernvarmeutbyggingen, og som ene-eier av Akershus Energi bruker fylkeskommunen dette selskapet som et viktig klimapolitisk virkemiddel. De siste årene har følgelig bioenergi og fjernvarme vært Akershus Energis viktigste satsingsområde.

Dette har resultert i at selskapet har bygd opp solid kompetanse på området, og er i rask utvikling som fjernvarme-leverandør. Fra de første fjernvarmeprosjektene startet i 2005, tar Akershus Energi sikte på å levere 500 GWh (gigawattimer) innen 2020. Dette vil alene årlig redusere klimautslippet fra Akershus med 120.000 tonn CO2-ekvivalenter!

Vi er nå inne i en periode med klimaendringer, endringer som vil fortsette i mange hundre år. Det ventes oftere og sterkere uvær i Akershus i løpet av dette hundreåret, og elektrisitetsnettet er sårbart. Her vil omlegging til fjernvarme innebære økt leveringssikkerheten for energi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar