tirsdag 23. mars 2010

Drastisk kutt av CO2 i Lørenskog

Nylig åpnet fjernevarmeanlegget i Lørenskog. Anlegget vil fullt utbygd redusere det lokale utslippet av CO2 med 18.000 tonn og er et betydelig miljøtiltak. Olje- og Energidepartementet berømmer Akershus fylkeskommune for sterk satsning på fjernvarme og bioenergi.

Anlegget er også betydelig som energileverandør. Fullt utbygd vil fjernvarmeanlegget årlig levere 60 GWh med varmeenergi. Dette tilsvarer årsforbruket til rundt 3000 eneboliger. Varmeenergien ledes ut til brukerne gjennom sirkulasjon av varmt vann. Fullt utbygd skal det legges ut 11 kilometer. Da er det i alt investert 200 millioner kroner. Via Enova bidrar staten med 35 millioner kroner i tilskudd.

I fjernvarmeanlegget i Lørenskog er det bioenergi som gjelder. Bioenergien er kortreist. Den hentes fra Akershus egne skoger hvor det er mye ubrukt energi. Tilveksten er den dobbelte av hva som tas ut. Lokale skogeiere lever sitt virke til terminalen for flishugging på Gardermoen. Når det er som kaldest, vil anlegget i Lørenskog daglig trenge tre store trailerlass med flis.

Anlegget i Lørenskog er del av omfattende satsning på fjernvarme og bioenergi i Akershus . I løpet av de nærmeste årene skal det i alt bygges anlegg for en milliard kroner. Slik skal miljøet i Akershus spares for med 120.000 tonn årlige utslipp av CO2 Dessuten satses det et tilsvarende beløp på å oppgradere selskapets vannkraftverk.

Den neste store satsningen kommer i Lillestrøm med Akershus Energipark. Dette anlegget skal dekke varmebehovet til 15.000 husstander og spare miljøet for 60.000 tonn CO2. Der investerer Akershus Energi en halv milliard kroner. Ellers har Akershus fylkeskommunes selskap tidligere i år åpnet et fjernevarmeanlegg i Eidsvoll. Dessuten planlegges det et anlegg på Skedsmokorset og et i Asker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar