mandag 1. mars 2010

Hijabforbud - symbolpolitkk?

I den senere tid har det vært debatt om hijab, islam, friskoler og integrering. Jeg mener at det norske samfunn trenger mer raushet og respekt for at folk er forskjellig. Vi trenger ikke likhetstenkning, men respekt for at minoriteter har en egen identitet

Det blir ikke god integreringspolitikk av å uniformere elevene og forby friskoler. Det er ikke god integrering å forby religiøse skoler. Enhver skole som driver på religiøst grunnlag, blir en minoritetsskole. Argumenter om integrering kan reises mot dem alle.

Frankrike innførte de forbud mot hijab i skolen i 2004. Dette har ikke løst noen problemer eller ført til en bedre integrering enn i andre land. Forbudet var en markering fra storsamfunnets side om at innvandrerne måtte tilbasse seg. Den slags forbud har nok innvandrere lite sans for, fordi det blir oppfattet som et politisk motivert inngrep på familie- og privatlivets område.

Jeg tror at språkopplæring og tiltak som faktisk bringer innvandrerne inn i det storsamfunnet er langt viktigere. Hijab som sak er viktigere for andre enn innvandrere. Det er derfor viktig å ikke drive symbolpolitkk forankret i et hijabforbud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar