fredag 28. januar 2011

Kollektivrevolusjon for Oslo og Akershus

Akershus fylkeskommune har sammen med Oslo kommune sørget for at vi i 2011 får til en kraftig forenkling av pris- og sonestruktur for kollektivtrafikken i vårt område. Jeg har fått mange henvendelser om dette og mange mener at det nesten er for godt til å være sant. Heldigvis er det sant.

Den nye sonestrukturen innføres fra 1. oktober 2011 hvor Oslo og Akershus inndelt i 8 geografiske områder i stedet for dagens 88 soner. Dette en betydelig forenkling for passasjerene i Oslo og Akershus. Månedskortreisende vil aldri måtte betale for mer enn 3 soner det vil si 1490 kroner og med enkeltbillett vil de lengste reisene få maksimalt 5-soners pris (109 kroner). I tilegg vil prisen lokalt i alle sonene være forutsigbar da den er lokal Oslo takst. Det vil også gjøre det mye billigere å reise lokalt.

Jeg er derfor meget fornøyd med at vi nå får et system som vil gjøre det enklere og dermed mer attraktivt å være kollektivbruker i Oslo og Akershus. Dette vil medføre en regional kollektiv revolusjon Norge ikke har sett før. Dette vil medføre at flere hundre tusen mennesker i Osloregionen får en billigere hverdag. Mest å spare blir det for pendlere fra Akershus som reiser langt og vi håper derfor på en kraftig økning av antall reisende for å avlaste veitrafikken i Oslo og Akershus.

Det vil koste ca. 140 millioner å innføre det nye systemet. Dette er inndekket ved økt tilskudd fra Akershus fylkeskommune på 100 millioner og 40 millioner fra Oslo. Et stort paradoks er at den staten ikke bidrar med økonomiske midler. Ruter har jobbet godt med dett forslaget og det er en visjon som nå blir virkeliggjort. Vi har jobbet med saken helt siden vedtak fra H, V, Frp og KrF i 2007 om å utrede dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar