Om temmelig nøyaktig åtte måneder er det valg. Da kan du være med på å påvirke sammensetningen av de 43 plassene i fylkestinget.
Deltagelsen i lokalvalgene har vært jevnt synkende ikke bare i Norge, men også internasjonalt. I 1983 lå valgdeltagelsen i kommune - og fylkestingsvalget på over 70 prosent, mens den ved forrige valg krøp ned mot 60 prosent.
Det er ytterst få av innbyggerne som har noe forhold til våre lokalpolitikere og jobben de gjør. Det er synd. For de gjør en viktig jobb. For deg og din hverdag. Jeg tror ikke at lav deltakelse betyr at folk gir blaffen i hvordan samfunnet rundt dem skal se ut, er selvsagt å ta for hardt i. Men det er åpenbart et demokratisk problem og det er viktig å se bak tallene for både å finne årsaker og forklaringer og ikke minst prøve å snu trenden.
I følge Erik Vigander, kommentator i Budstikka kan en av hovedårsakene
utvilsomt være «rikspolitifiseringen» av lokalvalgene. Symptomatisk nok var årets første «Debatten» på NRK. Erik Wold partilederne til ordskifte og hovedtemaet var ulike
regjeringskonstellasjoner, hvem som skulle samarbeide og ikke. Ingen av disse tema er viktig ved valget i 2011
Det er lett å tenke at en stemme fra eller til ikke spiller noen stor rolle når det er valg, ettersom det likevel er mange som vil delta. Problemet er at valgdeltakelsen synker betraktelig når mange tenker på samme måte, og i enkelte tilfeller kan relativt få stemmer være avgjørende.
Frie valg er selve kjennetegnet på et demokrati. Derfor er det også så viktig å bruke stemmeretten. Vi skal velge kommunestyre og fylkesting for de neste fire årene. Som velgere er man med på å bestemme hvem som skal få tillit. Når vi vet hvor små marginer som kan avgjøre hvem som velges inn, er det ingen grunn til å ikke stemme.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar