torsdag 17. mars 2011

Temaskoler

Bakgrunnen for vedtaket om temaskoler er ønsket om stor frihet for den enkelte skole til å utvikle sin egenart. Hensikten med dette er mindre sentralstyring, sterkere fagmiljøer og større frihet og selvstyre. Skolene bør skal ha stor frihet til å spesialisere seg innen enkelte fagretninger, eller noe som kan være en bærende ide for hele skolen. Vi tror skolene blir mer spennende for elever og lærere gjennom frihet og ansvar for egen virksomhet.

Jeg tror heller ikke at elever ved videregående skoler i Akershus vil ikke merke stort til forandringen med det første. Forandringen vil nemlig skje over tid. En av årsakene til å innføre temaskoler ved de videregående skolene i Akershus er å skape sterkere fagmiljøer ved skolene. Litt på samme måte som at sykehusene spesialiserer seg innen noen fagfelt, kan spissing av skoletilbudet gjøre fagmiljøet bedre.

Vi er klar over at ved en del distriktsskoler vil det fortsatt være hensiktsmessig med et bredt skoletilbud, men vi tror ikke at fagmiljøet ved disse skolene blir dårligere ved at skoler mer sentralt i fylket utvikler en spissere temaprofil. I andre deler av fylket vårt ligger de videregående skolene så tett at det ikke bare er den enkelt skole som er den naturlige nærskolen. Da vil temaprofil og egenart ved skolene kunne være berikende

Formålet er å skape en enda mer spennende videregående skole i Akershus, preget av gode læringsmiljøer og mangfold. Det har vært hevdet at flertallet i fylkestinget ønsker å gå bort fra kombinerte skoler og tilbake til de gamle gymnasene og yrkesskolene. Dette er ikke korrekt, og slike påstander er bare med på å skape usikkerhet ute på skolene. Videre er dette med temaskoler en reform som vi kommer til å bruke tid på å utvikle. Skolebygningene i seg selv har en del begrensninger, samtidig som det vil fungere best når skolene og skoleledelsen selv er i førersetet når de skal utvikle sin temaprofil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar