søndag 15. november 2009

Alvorlig utvikling i ungdomsledigheten

Høy ledighet blant ungdom bekymrer. Ledigheten blant unge er ti ganger så høy som for dem over 54 år og man frykter at mange forblir langtidsledige.

Både i et individuelt perspektiv og i et samfunnsøkonomisk perspektiv er det veldig bekymringsfullt. Mange unge, og særlig unge menn, risikerer å bli stående utenfor arbeidslivet. Vi vet at veien fra ungdomsledighet til langtidsledighet og uføretrygd er kort.

Unge som ikke har nok arbeidserfaring, kan dessuten fort havne i en økonomisk klemme. For å få dagpenger fra Nav må man ha tjent minst 109322 kroner året før. Dermed er sosialkontoret eneste alternativ for mange,–Det er ingen god start på arbeidslivet. Flere bedrifter har latt være å ta inn lærlinger i år, og støtten til lærlingeplasser bør derfor økes.

Den voksende arbeidsledigheten det siste året har særlig gått ut over de aller yngste arbeidstagerne, viser tall fra både Nav og Statistisk sentralbyrå (SSB):
o Blant registrerte arbeidsledige hos Nav i oktober, var det høyest ledighet i aldersgruppen 20-24 år.
o Ledigheten i denne aldersgruppen er på 4,6 prosent, mot gjennomsnittet på 2,6 prosent.
o Lavest er ledigheten i aldersgruppen 50-57 år (1,7 prosent).

Antall ledige blant de yngste er i realiteten enda høyere, fordi Nav-tallene kun fanger opp dem som aktivt registrerer seg som arbeidsledige.

SSBs tall fra Arbeidsmarkedsundersøkelsen (AKU) viser at: 9,3 prosent av arbeidsstyrken i alderen 15-24 år var ledige i tredje kvartal i år. For et år siden var andelen 7,3 prosent. Til sammenligning var ledigheten 2,6 prosent i aldersgruppen 25-54 år og bare 1 prosent i aldersgruppen 55-74 år. Det betyr at ledigheten i aldersgruppen 15-24 år er nesten ti ganger høyere enn blant dem som er over 54 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar