onsdag 4. november 2009

Fant kremasjonsplass fra 700 e. Kr.

Arkeologer i Akershus fylkeskommune har funnet en stor kremasjonsplass nær Jessheim. Blant funnene er knokler, jernnagler, kniver og kammer. Funnstedet ligger ved Raknehaugen nær Jessheim.

Akershus fylkeskommune og Kulturhistorisk Museum har gjennomført utgravningen. På forsommeren oppdaget man funn av noen brente knokkelrester. Det derfor ble gjort en registrering med varsel til Kulturhistorisk Museum i Oslo. Museet avgjør alltid spørsmålet om videre utgraving. Så interessant var funnet at museet gjerne ville grave ut.Det var antatt at restene stammet fra en mindre grav, skulle det vise seg å være selve kremasjonsplassen med en størrelse på rundt tre ganger tre meter.

En vitenskapelig datering av funnet gjort på formsommeren fastslår at kremeringen ble gjort rundt år 700 e. Kr. Kremasjon var da svært vanlig. Raknehaugen, Nordens største gravhaug, ble anlagt 200 år før.

Strøket rundt Raknehaugen vest for Jessheim var for sin tid et svært sentralt område. Sentrale ferdselsveier passerte forbi og rikt jordsmonn ga grunnlag for en stor bosetting i strøket. På samme jordet som arkeologene nå har gravd er det også avdekket spor etter et stort langhus.

Se også Akershus fylkeskommune sin hjemmesider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar