onsdag 18. november 2009

Åpning fylkesveg 279 med ny gang- og sykkelvei

I dag har det vært en stor dag for utviklingen av Fetsund sentrum. I dag ble den nye gang- og sykkelveien markert med åpning i dag.

Inntil nå har de myke trafikantene benyttet selve fylkesvegen. Den gikk rundt en skarp kurve uten sikt, og den har fått mer og mer trafikk i forbindelse med utvidelse av innfartsparkeringen og utviklingen i sentrum. Dette var ikke levelige forhold og ble det innført tilnærmet byggestopp i sentrum i påvente av trafikksikringstiltak.

Den nye gang- og sykkelvegen har en lengde på 350 meter og er 3 meter bred. For å sikre de myke trafikantene er det bygget fysisk skille i form av 1,1 meter bred rabatt. Den nye vegen går fra vegkrysset ved Lundveien 25 meter fra rv. 22 og ned til nytt vegkryss inn til Fetsund stasjon i sentrum.

Det har ikke vært de letteste forholdene å faktisk anlegge den ny gangveien. For å spare riving av eksisterende hus på vegkanten ble tidligere fylkesveg sideforskjøvet på en strekning av ca 150 m. Dette medførte mye vanskelig sprenging. Det måtte anlegges ca. 150 m lang forstøtningsmur oppå fjellet for å sikre de bratte hagene på oversiden. Det var overraskende at fjellet hadde et så tykt jordlag som måtte sikres med mur, noe som medførte store merkostnader.

På deler av fylkesveg 279 ned til Fetsund sentrum lå det gamle steinmurer på nedsiden. Disse var delvis blitt forsterket opp gjennom årene. Det var blitt nødvendig å gjennomføre større sikringsarbeid på denne strekningen på grunn av fare for ras med de følgene det kunne hatt for nedenforliggende hus og atkomst til Fetsund sentrum.

I den forbindelse er det nå etablert ca. 100 meter lang og opptil 10 meter høy forstøtningsmur på nedsiden av gang-/sykkelvegen på strekningen ovenfor husene og oppover rundt svingen. For å sikre tilfredsstillende trafikkavvikling i rushtiden kunne ikke noe av eksisterende veg og gamle steinmurer fjernes. I stedet måtte den nye muren plasseres utenfor disse murene, noe som medførte høyere mur, forsinkelser og merkostnader. Alle de høye murene har 1,5 m høyt sikringsgjerde på toppen. Langs vegen er det satt opp ny vegbelysning montert på mørke grønne stålmaster.

Hele anlegget har kostet ca. 56 millioner kroner. Det var dyrt, men i dag har vi all grunn til å være stolte av gangveien.

Fartsgrensen for vegen ned til Fetsund sentrum vil fortsatt være 50 km/t, men det er planer til behandling om å innføre fartssone på 30 km/t på denne strekning og videre gjennom sentrum, noe som vil minske støy og støvplager for nærmiljø og myke trafikanter

Når avsluttes arbeidet? Vegen er ferdig lagt med asfalt til åpningen, men håndrekkverk vi settes opp og oppussing utenfor vegområdet fortsetter frem til midten av desember i år. Planting av prydbusker mellom gang-/sykkelveg og mur, og tilsåing av anleggs- områdene bak mur og i private hager, vil bli utført i mai 2010 av naturlige årsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar