lørdag 28. november 2009

Sunnere mat til elevene

Samtlige skolekantiner i de videregående skolene i Akershus skal følge Helsedirektoratets Retningslinjer for skolemåltidet i videregående skole. Det skal i tilegg iverksettes kompetansehevingstiltak for kantinepersonale. Akershus fylkeskommunes videregående skoler oppfordres til å bytte ut brusautomater med vanndispensere.

St.meld. nr. 30 (2003-2004) Kultur for læring peker på mat og drikke som forutsetninger for god læring og viktig for å skape et godt læringsmiljø i skolen. Elevene har gjennom Opplæringsloven rett til et fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring, noe som er skoleeiers ansvar å følge opp.

I den forbindelse ønsket H, V, Frp og KrF i forbindelse med økonomiplanbehandlingen at det skulle legges frem en sak om elevenes kosthold og matvaner ved de videregående skolene.

På bakgrunn av dette ble det høsten 2009 foretatt en kartlegging av elevenes kosthold og matvaner ved alle fylkeskommunens videregående skoler, ved hjelp av spørreskjema til elevene, ledelsen og kantineleder. Kartleggingen viste at det er et klart forbedringspotensial når det gjelder mat- og drikketilbudet i kantinene ved fylkeskommunens videregående skoler.

Over 1/3 av de spurte elevene opplyser at de ofte føler seg trette og uopplagte, og ¼ synes det er vanskelig å konsentrere seg. Kun 1/3 av elevene sier de spiser frukt eller grønnsaker hver dag, mens 40 % av elevene opplyser at de spiser sjokolade/drops 3-4 ganger i uka eller mer.

Tilgang til billig og sunn mat på skolen, enten i form av kantine eller matbod, er viktig for at elever i videregående opplæring skal spise ernæringsmessig gode måltider i løpet av skoledagen, da denne gruppen sjeldnere enn de yngre elevene har med seg matpakke hjemmefra. Erfaringer viser at satsing på gode måltider i skolen har positiv effekt på elevenes konsentrasjon og læringsutbytte.

Helsedirektoratet utgir retningslinjer for skolemåltidet i grunnskole og videregående skole, samt anbefalinger for mat- og drikketilbud i kantiner/serveringssteder. Retningslinjene angir anbefalinger for blant annet tilgangen til mat og drikke, som skal fremme helse, trivsel og læring.

I følge Retningslinjer for skolemåltid i grunnskole og videregående skole bør tilgangen til brus (og andre sukkerholdige drikkevarer) hindres, og tilgang til kaldt drikkevann sikres. God tilgang til rent, godt drikkevann på skolen er viktig for at elevene skal bruke vann som tørstedrikk, og for å redusere forbruket av sukkerholdige drikker. Mange skoler har gjort tiltak for å sikre elevene god tilgang til godt drikkevann.

1/3 av kantinelederne føler de trenger opplæring for å kunne tilby sunn mat i skolekantinene. Derfor er det viktig å skolere de kantineansatte, slik at Helsedirektoratets retningslinjer og anbefalinger kan følges.

Målet er skape et bedre læringsmiljø for elevene i de videregående skolene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar