torsdag 24. juni 2010

Demokrati i fylkestinget

I dag ønsker jeg å gi min blogg til Inge Solli (V) som er fylkesvaraordfører i Akershus. Han scarer på fylkestingsrepresentant Jens-Petter Hagen (Ap) som hevder at flertallet (H, FrP, V, KrF) er udemokratisk når vi i fylkestinget fatter vedtak i saken om bygging av ny videregående skole på Jessheim.

Det er selvfølgelig ikke riktig, men enda mer urimelig blir beskyldningene når Ap gjør det samme som flertallet i saken om handlingsprogram for Oslopakke 3. Er mindretallet udemokratisk, da?

Saken er at fylkestinget har bedt om et utredning for å bygge ny Jessheim videregående skole som et OPS-posjekt (offentlig privat samarbeid). Saken viser at OPS kan være egnet, men fylkesrådmannen anbefaler likevel ikke en slik løsning på grunn av noen usikkerhetsmomenter. Dette er en sak med vesentlige budsjettmessige konsekvenser, og flertallspartiene trengte noen faktaavklaringer og interne drøftinger før vi kunne konkludere i saken. Vi foreslo derfor å ta saken til orientering i hovedutvalg for utdanning og kompetanse, men sa at vi jobber med et forslag som innebærer at Jessheim videregående skole gjennomføres som et OPS-prosjekt. Alle partier fikk mulighet til å komme med sine synspunkter i hovedutvalget.

I forkant av fylkestinget uken etter utarbeidet flertallet det forslaget vi varslet i hovedutvalget, og la dette fram for fylkestinget. Det ble en god og demokratisk debatt der flertallets forslag om OPS ble vedtatt med 26 mot 17 stemmer. Representanten Hagen gjentok i fylkestinget sine beskyldninger om at flertallet er udemokratisk. På dette tidspunkt var han fullstendig klar over at lenger ned på sakslisten sto handlingsprogram for Oslopakke 3. Ap, SV, Sp hadde hatt pressekonferanse dagen før, og i Romerikes Blad sto det oppslag om at de rødgrønne i Akershus bryter samarbeidet om Oslopakke 3. I denne saken fremmet mindretallet et nytt forslag som vi ikke fikk mulighet for å drøfte i forkant. Udemokratisk? Nei, men mulighetene for å få vedtatt forslag som kastes fram i siste sekund er relativt små.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar