tirsdag 29. juni 2010

Universell utforming må tas på alvor

I disse dager klargjøres siste utgave av Akershusbulletinen – meldingsbladet til Akershus fylkeskommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. I den forbindelse tar jeg for meg universell utforming.

Plikten til universell utforming er tydeligvis mer krevende enn det mange har antatt. Skedsmo kommune har fått en tydelig lekse om dette. Hva kommunen mente var universelt utformet, er av likestillings- og diskrimineringsombudet karakterisert som farlig.

På Strømmen er det samme skjedd. etter mitt syn er det mangel av kompetanse og manglende forståelse av at brukerne får kvalitetssikre det som faktisk angår dem. En telefon fra prosjektlederen til Blindeforbundet hadde løst saken

Å ta universell utforming på alvor innbærer både at det legges betydelig vekt på tilstrekkelig kompetanse om hva dette innebærer – og ikke minst at brukerne involveres i planarbeidet for å kvalitetssikre valgte løsninger.

5 kommentarer:

  1. Der det er behov er det helt opplagt.
    At skoler som ikke har elever som krever universell utforming må bruke hundretusener for å tilpasse for noe det ikke er behov for er derimot tull.

    Jeg vet - det kan komme elever med behov, men det er først da man bør være pliktig til å justere tilpassningen!

    Man må passe seg for at dette ikke blir sløsing.

    SvarSlett
  2. Enig at gamle skoler er problem, men dette er nye tiltak som må fungere etter hensikten. Vi kan ikke kaste bort penger på tiltak som skal være "pene". Det må jo fungere.

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Nå er det fristende å skryte litt... Da Gjerdrum ungdomsskole ble tildelt Statens byggeskikkpris for 2010, het det i begrunnelsen:

    "Universell utforming er konsekvent ivaretatt i hele bygget på en naturlig og integrert måte. Det er god tilgjengelighet for bevegelseshemmede ved at bygget er på èn etasje. Orienteringshemmede er ivaretatt ved ledelinjer som er malt på gulvet og ved riktig kontrastbruk."

    Med god og kyndig planlegging, går det altså an å få det til, men jeg ser utfordringen i gamle bygg.

    http://www.universell-utforming.miljo.no/artikkel.shtml?id=1310

    SvarSlett
  5. Dagrun dette er ikke å skryte. Dere fortjener rosen og prisen.

    SvarSlett