mandag 21. juni 2010

God takst og sone

Eidsvoll Ullensaker Blads leder mener fylkestinget må bruke penger på å sette ned kollektivprisene. Det har vi allerede gjort.

Lederen i EUB 21. juni presser frem et beskt smil i møte med fylkestingets vedtak om å be finansdepartementet innføre skattefritak på månedskort betalt av arbeidsgiver. Lederen mener intensjonen er god, men at det ikke er nok. Han skriver at fylkestinget selv sitter med nøkkelen til å gjøre det mer attraktivt å reise kollektivt, nemlig å sette ned prisene på tog og buss i Akershus.

Nå er det slik at fylkestinget allerede for ett år siden vedtok å gjøre kollektivreiser i Akershus vesentlig billigere. Vi skal redusere det forvirrende sonesystemet, slik at vi går fra 88 soner til bare tre. I tillegg skal billettprisene kraftig ned. Vårt forslag innebærer at prisene skal reduseres betraktelig slik at man i den lokale sonen betaler samme takst som i Oslo. I tillegg blir det billigere for den som reiser langt. For å få gjennomført dette har vi lagt 100 millioner på bordet. Fylkestinget har både vilje og evne til å gjøre det mer attraktivt å reise kollektivt!

Men om fylkestinget vil bruke penger på kollektivtransport, har så langt samferdselsdepartementet og NSB vært propper i systemet. Foreløpig har de satt foten ned for reformen, fordi de er redd det vil bli for attraktivt å reise med tog (NSB) eller at forskjellene over fylkesgrensene vil bli for stor (samferdselsdepartementet). Vi er heldigvis nå i en god dialog om å få reformen på plass.

Det er viktig å ta med i regnestykket at Akershus og Oslo er et av landets tettest bebodde fylker. Få steder ligger forholdene bedre til rette for å få folk til å reise kollektivt enn nettopp i vår region. Dersom regjeringen mener noe med sin miljøprofil, bør de støtte en takst- og soneomlegging i fylket.

Fylkestinget har lagt pengene på bordet. Nå er resten opp til regjeringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar