onsdag 20. oktober 2010

I dag er Dignity Day!

I dag arrangeres Dignity Day i over 50 land. I Norge markeres dagen på videregående skoler over hele landet. Det er 12 videregående skoler i Akershus som har sagt ja til å markere Global Dignity Day i år, og til sammen er 230 skoler over hele landet med. Globalt deltar skoler fra 40 land.

En Dignity Day er et totimers skoleopplegg der ungdom diskuterer begrepet verdighet: Hva er det for dem? Hvordan øke sin egen og andres verdighet?
Målet er å utstyre ungdom med verktøy for å kunne bruke verdighet som det styrende prinsipp for sine handlinger – og erkjenne betydningen av hvordan det å leve et verdig liv kan påvirke både eget og andres liv på en positiv måte.

I 2006 etablerte Kronprins Haakon initiativet Global Dignity sammen med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant og den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen. Tanken bak Global Dignity er å sette fokus på den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv.

Global Dignity er en uavhengig, og upartisk organisasjon som ønsker å være til inspirasjon ved å motivere til verdighetsbasert lederskap.Global Dignity har som mål å bringe verdighetsbasert lederskap inn på alle nivåer – ikke minst i utviklingsarbeidet. Som rettesnor i dette arbeidet har grunnleggerne definert 5 prinsipper:

1. Alle mennesker har rett til å leve et verdig liv.
2. Et verdig liv er å kunne bruke sine ressurser som menneske. En forutsetning for dette er å ha tilgang til et tilfredsstillende nivå av helsetjenester, utdanning, inntekt og sikkerhet.
3. Verdighet er å ha frihet til å ta avgjørelser og treffe valg som berører eget liv – og oppleve at denne rettighetten blir møtt med respekt.
4. Verdighet bør være det styrende prinsipp for alle handlinger.
5. Vår egen verdighet henger nøye sammen med andres verdighet

Jeg har plassert min blogg i Eidsvollnorske bloggkart!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar