tirsdag 26. oktober 2010

Et godt budsjett for kollektiv, samferdsel og skole

I dag la fylkesrådmann fram budsjett for de neste fire årene. Akershus gjennomfører nå storsatsingen på kollektiv med nytt takst- og sonesystem. I tillegg får vi en helhetlig samferdselsplan for Akershus med nødvendige investeringer i vei. I tillegg skal vi gi ungdom i Akershus et godt tilbud innen videregående opplæring og skole med ekstra fokus på frafall. Jeg er godt fornøyd med årets budsjettfremlegg.

Enklere takst- og sonesystem for kollektivtrafikken i hovedstadområdet er fullfinansiert og vil nå kunne settes i gang i september 2011. I tillegg kommer det et løft på innfartsparkering for å få enda flere kollektivreisende. Alle prognosene for befolkningsutvikling gir trafikkvekst. Den må løses ved å satse enda mer på kollektivtrafikk.

En annen stor satsing er forslag til lokal samferdselsplan for Akershus 2011-14 som nå skal behandles. Det er et investeringsbudsjett for samferdsel på 1270 mill. kr i perioden. Det skal brukes ytterligere 33 mill. kr i 2011 for å innhente dekkeetterslep på fylkesveiene. Vi må redusere vedlikeholdsetterslepet på fylkesvegnettet. Vi må finansiere prisøkning på drift og vedlikehold av fylkesveger og ikke minst vi må satse mer på gang- og sykkelvegprosjekter.

Jobb nummer en i den videregående skolen er satsing mot frafall. Å gi ungdom i Akershus et godt tilbud innen videregående opplæring er en av fylkeskommunens viktigste oppgaver. Vi skal gi alle elever grunnleggende ferdigheter og kompetanse for å kunne ta aktivt del i kunnskapssamfunnet. Satsing mot frafall og kompetanseutvikling er viktige satsingsområder som følges opp i budsjett­forslaget. Tre nye regionale veiledningssentre i Follo, i Asker og Bærum og på Romerike er i full drift fra januar 2010. Veiledningssentrene er et service- og kompetansesenter som skal sikre at flere elever og lærlinger fullfører og består videregående opplæring med høyest mulig kompetanse.

I tilegg må vi rehabilitere skolebyggene våre. Oppfølging av investerings- og rehabiliteringsplanene for skolebyggene prioriteres. Samlet for perioden er investeringene innen utdanning på 860 mill. Skolen styrkes med 6 mill. kr for å gi plass til ca 400 nye elever.

Folkehelse, kultur og næring er svært viktige områder der fylkeskommunen i samarbeid med andre utvikler regionen. Akershus som en del av hovedstadregionen vil også i årene framover ha sterk befolkningsvekst. Dette gir utfordringer mht. det offentlige tjenestetilbudet

Det er bekymringsfullt med den økende lånegjeld. Andelen av investeringene som finansieres ved lån er 76 prosent i økonomiplanperioden. Følgen av dette er en økning av lånegjelden til 3,3 mrd. kr. Dette vil gi økte renter og avdrag gir etter hvert redusert handlefrihet i driftsbudsjettet.


Les mer om dette på fylkeskommunenes hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar