torsdag 24. november 2011

Et godt budsjett har blitt enda bedre

I dagens fylkesutvalg i Akershus fylkeskommune har H, Frp, V og KrF lagt fram et felles budsjettforslag for 2012. KrF har fått gjennomslag for å gjøre et godt budsjett enda bedre. Årets budsjett med kollektivsatsing på nye 43 millioner og økt bevilgning på 33 millioner på asfalt har videre blitt styrket på gang- og sykkelveier med 30 millioner, 17 millioner på miljø og sikrer at flere lærere får etter- og videreutdanning med 5 millioner. I tillegg bevilger vi 3,5 millioner årlig til kultur.

Årets budsjett til kollektiv styrkes med 46 millioner i forhold til fjoråret. Bevilgningene til Ruter økes kraftig i 2012. Budsjettet for 2012 innebærer en satsing slik at vi kan få nå målet om 10 % trafikkvekst i kollektivtrafikken. At vi klarer å få til opptrapping av kollektivtrafikken er helt avgjørende for at Akershus skal møte befolkningsveksten og samt møte alle nye kunder. Videre er det en økt bevilgning på 33 millioner kroner i 2012 til dekkelegging på fylkesvegene. Dette reduserer dekke-etterslepet med 10 prosent. Dette gjør at vi er et landets beste fylkesvegeiere.

Akershus skal være et foregangsfylke på klima og miljø. I budsjettet for 2012 bevilges det 17 mill. kr. ekstra til hydrogensatsing. Fem hydrogenbusser settes i trafikk mellom Oppegård og Oslo i 2012. Det skal bygges ut ladepunkter for elbil og fyllestasjoner for hydrogen i Akershus. Avsetningen til hydrogensatsning skal i hovedsak gå til å etablere flere fyllestasjoner for personbiler og andre mindre kjøretøy. Målet er at det også skal bygges 10 nye hurtigladepunkter og 50 nye «normal»-ladepunkter for elbil i Akershus i 2012.

Etter- og videreutdanning for lærere styrkes med ytterligere 5 millioner kroner i engangsmidler for å sikre at flere lærere i den videregående skolen i Akershus får tilbud om faglig etter- og videreutdanning.

Kulturfeltet styrkes nok en gang. Akershus museum får 1 million. Akershus teater får 1 million blant annet til forestillingen ”ENIG OG TRO” som er Akershus bidrag til 1814-2014 jubileet. I tillegg styrkes Akershus idrettskrets og Mediafabrikken. Viktige institusjoner får mulighet til å nå ut med et enda bedre tilbud til sine medlemmer og Akershus.

I tillegg er jeg glad for at man ber om at det utarbeides en strategi for å rekruttere flere funksjonshemmede i Akershus fylkeskommune. Funksjonshemmede deltar i arbeidslivet i langt mindre grad enn befolkningen for øvrig. Tall fra SSB viser at funksjonshemmedes yrkesdeltakelse ligger under 50 %. Fylkestinget ber også om at det ved fremtidige årsmeldinger for fylkeskommunen også innarbeides et etisk regnskap for fylkeskommunen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar