Nylig behandlet Akershus fylkesutvalg høring på kommuneplan for Gjerdrum. En kommunekommuneplan som fortjener ros. Gjerdrum har gjennomført en planprosess med "demokratisk overskudd" og kommunen berømmes for den brede medvirkningen kommunen har gjennomført i kommuneplanprosessen.
Det har blant annet vært folkemøter, dialogmøter med interesseorganisasjoner og plansmie Ask 2040 og ikke minst at barn og unge har blitt involvert i prosessen blant annet gjennom tegneaksjon med mer.
Flere kommuner kan lære noe av Gjerdrum i denne prosessen. Ønsker også å gi ros til KrFs Dagrun Ødegård som var leder av utvalget som la plan for medvirkning fra innbyggere, utbyggere og lag/foreninger. Den planen er fulgt til punkt og prikke, og høydepunktet var selvsagt plansmia. Det anbefaler jeg andre å gjøre og de fikk fram utrolig mye på kort tid.
Gjerdrum er en attraktiv kommune ikke bare for sine innbyggere, men også for mange av dem som ønsker å flytte dit og må derfor møte befolkningsveksten. Jeg tror at det er viktig at kommunens utbyggingspolitikk styres gjennom kommuneplan, økonomiplan og boligbyggeprogram. Kommuneplanen angir rammene for befolkningsvekst og utbyggingsarealer, økonomiplanen inneholder rammer for nødvendige investeringer som følge av befolkningsvekst og boligbygging, mens boligbyggeprogrammet skal styre utbyggingstakt.
Ved årsskiftet 2010-2011 passerte Gjerdrum 6 000 innbyggere. Gjennom kommuneplanarbeidet har kommunen besluttet å legge opp til en befolkningsvekst på ca. 2,5 prosent, som er i tråd med veksten de siste årene. Dette vil gi en befolkning på ca. 8 400 personer i år 2024 og vil innebære en gjennomsnittlig årlig boligbygging på 60-70 enheter.
Vi støtter derfor kommunens positive til kommuneplan for Gjerdrum, og at kommunen har fortetting av Ask sentrum som hovedstrategi. Det er fornuftig ikke å legge ut nye byggeområder i åsen før det er laget en helhetlig plan for området. Støtter også strategien om å øke antallet arbeidsplasser i kommunen, og at kompetansearbeidsplasser søkes lokalisert i Ask for å bidra til redusert utpendling og danne grunnlag for et mer variert næringsliv.
Det registreres en stadig større etterspørsel etter deponeringsplasser for masser i Osloregionen, og det er derfor svært positiv til at kommunen setter av egnede arealer til masselagring i kommuneplanen og vil understreke behovet for kontroll av kvaliteten på massene som deponeres og forutsetter at deponiene ikke fører til uønskede utslipp til vann. Akershus fylkeskommune starter i 2012 arbeid med en regional plan for masseforvaltning.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar