tirsdag 8. november 2011

Tryggere E6 i Akershus

Fase to av veistrekningen mellom Gardermoen og Biri ble åpnet denne uken. Med svevende ballonger og fyrverkeri ble nye E6 mellom Dal og Minnesund åpnet av statsministeren. Jeg er svært glad for en at vi har fått en ny og trafikksikker veg. Formålet med oppgraderingen er å bedre trafikksikkerheten, hindre møteulykker, bedre fremkommeligheten og samtidig stimulerer til vekst og utvikling i regionen.

Den 19 kilometer lange veistrekningen mellom Dal og Minnesund er oppgradert til firefelts motorvei med midtdeler. Veien er til sammen 21 meter bred og strekningen vil få en skiltet hastighet på 100 kilometer i timen. Veiprosjektet som startet i oktober 2009 hadde en kostnadsramme på 2,3 milliarder kroner. Så mye penger er ikke brukt. Det har tatt to år å bygge de 19-kilometrene med vei mellom Dal og Minnesund. Normalt tar dette tre til fire år. I rentekostnader alene utgjør dette om lag 100 millioner kroner i besparelser, som trafikantene ellers måtte ha bekostet gjennom bompenger.

Arbeidet med den tredje og siste etappen mellom Minnesund og Skaberud tar til på vårparten neste år. Først høsten 2014 vil hele veistrekningen fra Gardermoen til Kolomoen (sør for Hamar) stå klar. Utvidelsen av E6 mellom Gardermoen og Kolomoen er beregnet å koste 8,2 milliarder kroner.

Stortinget har bestemt at denne utvidelsen skal finansieres som et spleiselag mellom staten og bilistene. Statens skal betale 2,35 milliarder kroner, mens bilistene som kjører på strekningen skal betale resten gjennom bompenger. Det er urovekkende den store andelen bompenger som inngår i dette veiprosjektet og effekten av at overskridelser nesten utelukkende skal dekkes av brukerbetalingen. Det må være tillat å spørre om det finnes en øvre grense for hvor mye det skal koste å bruke hovedveien som binder Norge sammen på langs.

Mandag 21. november settes to nye bomstasjoner i drift på E6 i Eidsvoll kommune. Samtidig vil taksten i de eksisterende bommene mellom Gardermoen og Kolomoen økes med én krone.

Så mye må du betale i bompenger

Hovinmoen-Dal - 14 kroner
Dal-Boksrud - 15 kroner
Boksrud-Minnesund - 11 kroner
Skaberud-Kolomoen - 17 kroner

Det er 10 prosent rabatt med AutoPass-avtale (bombrikke).

Les også mer hos Statens Vegvesen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar