lørdag 19. november 2011

Ja til billett med mobiltelefon

Jeg ønsker at folk skal kunne betale kollektivbilletten med mobiltelefonen. Vi representerer 60% av kollektivbrukerne i Norge i dag, og det er et viktig felles mål at ennå flere skal reise kollektivt. Det beste er at flest mulig kjøper månedskort, men det passer ikke for alle. En av de mange andre tiltak for å for å få flere reisende er muligheten til å betale kollektivbilletten med mobiltelefon. Det er viktig å få dette på plass så snart som mulig, samtidig som det er en god teknologisk løsning.

Å betale med mobiltelefon gjør det enklere å ta bussen og like viktig for å få ned bruken av kontanter på bussen. Det at noen betaler med kontanter kan også føre til lengre reisetid. Hvert sekund ekstra på holdeplassene kan til sammen bety flere minutter på strekningen. Det er også viktig for oss å få på plass mobile billettløsninger fordi det enkelte steder er langt mellom mulighetene for å kjøpe billett på forhånd. Vi skal ikke fjerne kontantbetalingen, men bør ned på et minimum. All erfaring ved innføring av ny teknologi i kollektivtrafikken viser at det er viktig å finne gode tekniske løsningene som er holdbare og uten vesentlige barnesykdommer.

AtB, administrasjonsselskapet for kollektivtrafikken i Sør-Trøndelag, er det første busselskapet i landet som innfører en permanent mobil billettløsning. I Trondheim trenger ikke folk som kjører kollektivt å bekymre seg for om det er nok småpenger i lommeboka til å betale bussbilletten, i alle fall de som har med seg mobiltelefonen. I Trondheim har de utviklet en app både til Iphone og Android som gjør det mulig å betale billetten med mobilen. For dem som ikke har smarttelefon er det mulig å betale med SMS.

Nå i november starter vi i Akershus et pilotprosjekt på Gjøvikbanen i samarbeid med NSB.
Jeg har derfor stilt spørsmål i Fylkestinget om hvilke planer og tiltak vi har både på kort sikt slik som Gjøvikbanen, samt tiltak på lang sikt for å få til en nasjonal teknisk standard som kan tas i bruk av alle brukerne av kollektivtrafikken i landet i løpet av 2013. De erfaringene som vi har gjort nå tyder på at vi kan få dette til for alle allerede til sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar