mandag 21. november 2011

Svar på "Signert" om strøm og Akershus fylkeskomunne

Legger ved et svar fra Marianne Brynildsen som er kommunikasjonsdirektør i Akershus fylkeskommune som har svart på spalten «Signert» 10. november hvor RBs journalist Elisabeth Lunder skriver om dyre strømpriser i Norge.

Lunder skriver at Norge selger strøm til utlandet og importerer strøm tilbake produsert fra kull og atomkraft. Hun mener videre at markedskreftene er sluppet fri selv om energiselskapene i stor grad eies av det offentlige. Hun nevner Akershus Energi som eksempel, som er 100 prosent eid av Akershus fylkeskommune. Det er riktig som Lunder skriver: Akershus fylkeskommune tar som eier ut utbytte fra Akershus Energis overskudd. De siste årene har utbyttet vært ca. 200 millioner kroner hvert år.

Akershus Energi opererer i et marked, og må forholde seg til markedsprisene. Når selskapet er offentlig eid, kommer fortjenesten innbyggerne i Akershus til gode gjennom blant annet videregående skoler og kollektivtrafikk. Det er ikke slik Lunder antyder, at folk får ekstraskatt over strømregningen for å finansiere viktige samfunnstjenester. Fylkeskommunens utbytte fra Akershus Energi utgjør en liten andel av det totale fylkeskommunale budsjettet. Fylkeskommuner leverer tjenester innen videregående opplæring, samferdsel, tannhelse, kultur, kulturminner og regionale utviklingsoppgaver.

Akershus Energi har produsert ren og fornybar vannkraft i snart 100 år, og er en viktig aktør i Akershus for utbygging og utvikling av rene og fornybare energikilder. Akershus Energi er i front når det gjelder ren og fornybar energi, og investerer nå i stor utbygging av fjernvarme og bioenergi i hele fylket. Akershus Energipark på Lillestrøm ble åpnet 19. mai og er en av Europas mest moderne og framtidsrettede fjernvarmesentraler. Nettopp på grunn av at Akershus Energi drives med overskudd gjør dem i stand til å være i forkant på ren og fornybar energi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar