fredag 4. november 2011

Tro er helt eksistensielt

Filosof og forsker Henrik Syse er aktuell med boken ”Noe å tro på” (Cappelen Damm). Han mener det å tro er helt eksistensielt for å kunne være et menneske.

Boken har undertittelen ”En filosofs tanker om tro i vår tid” anbefales. I boken spør han: ”Gir det en mening å tro på Gud i dag?”

Mange følger at tro er noe som er veldig fjernt for dem – ja, at det handler om noe som er enten usannsynlig eller veldig gammeldags. Jeg har villet skrive en bok der jeg tar troen på alvor og viser at den er verdt å gi oppmerksomhet til, også i vårt moderne samfunn, og at den faktisk handler om de livene i lever og og den verden vi lever i..

Veldig mange religiøse spørsmål er knyttet til det dypeste i vår eksistens: Hvorfor lever vi? Hvor kommer vi fra? Hvor skal vi hen? Troen er ikke en flukt fra det å være et menneske, men tvert om en manifestasjon av det dypeste menneskelige.

Syse frykter to samfunn. Ett som lukker seg for all åndelighet og et annet som er åpent for all åndelighet. Begge disse aspektene finner vi i samfunnet vårt i dag: de rommene der religion ikke tas på alvor eller slippes inn i det hele tatt, og de rommene der det er så åpent under det åndelige taket at det ikke finnes noen kriterier for rett og galt, for seriøsitet og tåpelighet. Han er redd begge disse ytterlighetene kan vinne mer terreng, og det er noe vi trenger å bekjempe. Da trengs en seriøs, respektfull, kunnskapsbasert og ordentlig samtale om religion, teologi og tro.

Les mer her.

3 kommentarer:

  1. Tro er helt eksistensielt for å kunne være et menneske? Ja vel?

    SvarSlett
  2. Kan du gi en tydelig, kortfattet og prinsippell redegjørelse for hvordan du og KrF tenker om religionens plass i samfunnet; samspillet mellom mennesker,respekt, menneskerettigheter, likebehandling av trossamfunn, skille mellom stat og kirke, religionens plass i skolen etc? - og hvordan det påvirker/gjennomsyrer Krfs samfunnssyn og menneskesyn? Ville gjerne sett hele bildet litt tydeligere :-)

    SvarSlett
  3. Hei Solveig! Beklager sent svar. Det var ikke et lite spørsmål. Regner med at du ikke ønsker et partiprogramsvar.

    Legger ved et innlegg fra KrFU-lederen som jeg vil anbefale: Kampen mot snik-nøytralisering

    http://www.verdidebatt.no/debatt/cat2/subcat2/thread201412/

    SvarSlett