mandag 31. august 2009

Arveavgiften for familiebedrifter

Finanskrisen som vi nå er inne må brukes til fremtidsrettede investeringer for verdiskaping, velferd og livskvalitet samt omlegging av samfunnet i bærekraftig retning. Dette kan gjøres ved fjerning av arveavgiften for familiebedrifter, ta vekk formuesskatten på arbeidende kapital og redusere skjemaveldet gjennom en forenklet aksjelov for småbedrifter.

Hovedhensikten med å betale skatter og avgifter er å finansiere et godt offentlig velferdstilbud til hele befolkningen. KrF ønsker et stabilt skatte- og avgiftssystem som belønner miljøvennlig adferd, og som har en god fordelingsprofil. Samtidig må skatte- og avgiftssystemet gi gode vilkår for verdiskaping over hele landet, og stimulere til deltakelse i arbeidslivet.

De fleste bedriftene i Norge er småbedrifter. Tre fjerdedeler av norske bedrifter er familiebedrifter. KrF vil ha et verdiskapingsprogram som innebærer en bedre tilrettelegging for disse bedriftene. Fjerning av arveavgiften for familiebedrifter er derfor viktig. Ved generasjonsskifte må familiebedrifter betale en arveavgift som vi mener er urimelig fordi den hemmer videreføring av arbeidsplassene. Vi vil derfor fjerne den hvis bedriften blir drevet videre i minst 10 år, ved at 10% av avgiften bortfaller hvert år. Dette vil fremme en videreføring av arbeidsplassene og langsiktig tenking i bedriftene. Undersøkelser viser at et vellykket eierskifte i småbedrifter fører til at i snitt fem arbeidsplasser blir videreført.

Det er kanskje greit med formuesskatt på utbytte, men jeg mener det er feil å skattlegge kapital som føres tilbake til bedriftene for å opprettholde og skape arbeidsplasser. Derfor bør man ha bort formuesskatten på arbeidende kapital.

Det er viktig at småbedriftene kan bruke mest mulig tid på sin kjernevirksomhet, i stedet for å lese kompliserte regelverk og fylle ut omfattende skjemaer. I dag bruker de minste bedriftene forholdsvis mer av sin kapasitet enn de store til å følge myndighetenes krav til rapportering. Derfor bør man lage en forenklet aksjelov for småbedrifter.

I dagens litt usikre finanskrise bør nasjonen Norge satse på tiltak som bekjemper arbeidsledigheten på kort sikt og som legger til rette for bærekraftig verdiskaping og høy sysselsetting på lang sikt.

Det bør også prioritere samfunnsøkonomisk lønnsomme offentlige investeringer som veier, jernbane og bygg og anlegg. I lengden vil en god samferdselspolitikk være godt for landet og ikke minst for næringslivet. Viktig med gode løsninger som gjør at varer og tjenester kommer frem til den tid som man har avtalt.

Kunnskap og kompetanse er fortrinn dom vi bør satse videre på som nasjon og vi må satse mer på utdanning og innovasjon. Herunder bør man styrke og forbedre SkatteFUNN for å stimulere bedriftenes forskning og utvikling. I tillegg vil vi bekjempe frafallet i videregående skole gjennom bedre tilrettelegging for praksissterke elever,

Arbeidsledigheten er i ferd med å bite seg fast, og det er særlig unge som rammes. og vi bør derfor fjerne arbeidsgiveravgiften for nye lærlinger, øke lærlingetilskuddet og tilskuddet til bedrifter som tar inn lærlinger med spesielle behov.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar