I de siste tre månedene har det vært 20 prosent økning i arbeidsledigheten i Akershus. Vi har også landets største vekst i antall langtidsledige. Det er alarmerende at 4 av 10 ledige på landsbasis nå er under 25 år.
Mens noen fylker har opplevd en nedgang i ledigheten i juni, er ledigheten fortsatt på vei opp i Akershus med 120 prosent. Ledigheten i Akershus fortsetter å øke mest i landet og tall fra Arbeidsdirektoratet viser at finanskrisen har rammet ungdommen hardt. Særlig mange lærlinger og unge i service- og håndverksbedrifter har mistet jobben. Ledighet blant ungdom er en ond sirkel: Statistikk viser at ledig ungdom oftere opplever depresjon eller begår kriminalitet. Samtidig mister de arbeidserfaring som igjen gjør det vanskeligere å få ny jobb. Det er derfor svært bekymringsfullt at stadig flere blir langtidsledige:
Formidlingen av læreplasser i Akershus har også stoppet opp. Spesielt er det vanskelig i byggebransjen, bilbransjen og barne- og ungdomsarbeiderfaget. Bedrifter og kommuner til å ta ansvar, og opprette flere læreplasser.
Vi kan få mangel på fagfolk. Hvis det ikke skjer noe dramatisk når det gjelder tilgang på læreplasser, risikerer vi stor mangel på fagfolk i tiden framover. Når det er vanskelig å få læreplasser, vil færre søke seg til de aktuelle fagene. Det kan igjen føre til at linjer legges ned og fagmiljøer løses opp. Når behovet for disse fagfolkene øker igjen, vil det ta lang tid å etablere fagmiljøer på nytt, og utdanne nye.
Jeg vil derfor ha fem konkrete tiltak i forhold til arbeidsledige under 24 år:
- Ta bort arbeidsgiveravgift for bedrifter som tar inn lærlinger
- Tiltaksplasser for unge arbeidsledige i offentlig sektor
- Bedre oppfølging av de som blir ledige uten å ha rett på dagpenger eller er uten arbeidserfaring
- Flere studieplasser både i videregående og i høyere utdanning
- Egne tiltak rettet mot unge menn som blir ledige, for eksempel rett til ekstra år i videregående.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar