tirsdag 23. november 2010

Dialogkonferanse med landbruket

I dag er det for første gang i Akershus en dialogkonferanse om landbruket. Tema er Akershus fylkeskommunes innspill til de sentrale jordbruksforhandlingene. Landbruksnæringen er en viktig næring for Akershus.

Fylkeskommunens har fått nye oppgaver gjennom forvaltningsreformen får utvidede og nye oppgaver på landbruksområdet, og at regjeringen signaliserer en ny nasjonal landbruksmelding i 2011.
Fylkeskommunen skal fra og med 2010 avgi uttalelse til jordbruksoppgjøret. Det kan være hensiktsmessig å legge fram en Landbruksmeldinga som grunnlag for egen analyse men også for innspill til og påvirkning av nasjonal landbrukspolitikk, og innspill til årets jordbruksforhandlinger.

Landbruket har store utfordringer knyttet til lønnsomhet.Jeg mener at fylkeskommunen må løfte landbruksnæringa med de virkemidler fylkeskommunen rår over. I tillegg til nye forvaltningsoppgaver fra 2010 og ha et sterkere fokus på utvikling, partnerskap, kompetanse, kunnskaps og omdømmebygging i landbruksnæringen.

I den forbindelse mener jeg at vi bør utvikle en landbruksmelding for Akershus. Meldingen kan gi bilder på ulike scenarioer for landbruket framover i Akershus. Landbruksmeldinga skal gi kunnskap om landbruket, samt være et viktig styringsredskap for å bidra til ønsket samfunnsutvikling, arealbruk og et viktig regionalpolitisk redskap for å fremme nasjonale og regionale mål og interesser.

Meldingen skal være retningsgivende for utviklingstiltak, prosjekter og virkemiddelbruk, og skal danne grunnlag for utforming av regional politiske strategidokumenter og handlingsplaner.

Målet må være
• Attraktiv næring for kompetente mennesker
• Attraktive lokalsamfunn
• Økt verdiskaping av landbrukets samlede ressurser
• Miljø- og klimavennlig næring

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar