onsdag 10. november 2010

Full deltakelse og likestilling for funksjonshemmede

Jeg gleder meg til den årlige konferanse for de funksjonshemmede rådene i Akershus i dag.

Full deltakelse og likestilling for funksjonshemmede er en viktig målsetting for politikken for funksjonshemmede, og en stor utfordring for hele samfunnet.

I arbeidet med å gi like muligheter på alle samfunnsområder for funksjonshemmede, er innsatsen fra både politikere, fagfolk og saksbehandlere viktig.

Det er ikke mulig for noen politiker, saksbehandler eller fagutdannet å ha all nødvendig kunnskap om hvilke hindringer mennesker med funksjonshemming møter og hvordan hindringene kan fjernes. Funksjonshemmedes erfaringskunnskap er nødvendig i en dialog mellom myndighetene og funksjonshemmede og deres organisasjoner for å finne de gode løsningene.

Alle de kommunale råd for funksjonshemmede som vi har i Akershus skal være et redskap for å få til denne dialogen og gjennom sitt arbeid bedre funksjonshemmedes levekår, ta vekk hindringer og bedre muligheter for deltakelse.

Mennesker med funksjonshemming skal ha samme muligheter. Ja på samme måte som andre. For å få til dette er det nødvendig med en god og planlegging, og kontakt og samarbeid på tvers av sektorer og kommunens organisering. Ansvar for likestilling for funksjonshemmede begrenser seg ikke til for eksempel helse- og sosial- området, men angår alle områder av forvaltningen.

For at kommunen skal ha nytte av rådet, må rutiner i saksbehandlingen legges opp slik at rådet får delta tidlig i utredning og planlegging. Dårlige løsninger med behov for utbedringer i ettertid blir ofte resultatet når hensynet til funksjonshemmede blir glemt i utrednings- og planleggingsarbeidet.

Jeg håper at dagens konferanse kan være en hjelp for råd for funksjonshemmede i arbeidet med å være for våre kommuner.

Vegen fram mot et bedre samfunn for alle består av mange små og store steg. Og det er slik at en må ta ett steg om gangen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar