fredag 26. november 2010

Klart for et enklere system

Jeg er enig med RBs minileder 23.11 som tar opp behovet for å forenkle dagens sonesystem i kollektivtrafikke. Ved å innføre færre soner i Oslo og Akershus fra dagens 88 vil føre til at det blir enklere og billigere å reise for de fleste i Akershus. Nytt takst- og sonesystem i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus innføres fra 1. september.

Situasjonen i dag er at det brukes to forskjellige takstsystemer i Oslo og Akershus, såkalt Sporveistakst og SL-takst. Disse har i prinsippet vært uforandret siden 1970-årene. Sporveistakst brukes for alle reiser innen Oslo. Det er et enhetstakstsystem; man betaler samme pris uansett hvor langt man reiser. SL-takst benyttes for alle reiser mellom Oslo og Akershus og internt i Akershus avhengig av hvor langt man reiser. Området er inndelt i totalt 88 soner En slik ulikhet bidrar til at dagens system er vanskelig fattbart for både kunder og ansatte. Dette gjør vi noe med.

Akershus tilskudd øker nå med 100 millioner kroner pr. år. I den forbindelse er halvparten av det økte tilskuddsbehovet vil oppstå som følge av transportsamordning med NSB og deres takstregulativ. Det har vært et langsiktig arbeid som står bak forslaget. Allerede i budsjettavtalen for 3 år har KrF sammen med V, H og Frp prioritert arbeidet med ny takst- og sonestruktur for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. Flertallet ba i 2007 om en utredning for dette arbeidet og til slutt ble også opposisjonen med på dette løftet.

Vi har kommet til enighet med NSB for å få et best mulig kollektivtilbud for innbyggerne og miljøet. Jeg regner det nå som uaktuelt at regjeringen stopper dette tiltaket fordi man tror det vil bli for populært. Regjeringen og innbyggerne i Akershus fortjener også en gladsak for kollektivtrafikken siden Regjeringen stoppet togrevolusjonen som var lovet i 2012.

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Er det en realitet at endringen innføres 1.september 2011 og det blir innført totalt 3 soner? Klarer ikke finne noe info om dette noen andre steder, fint hvis du kunne bekrefte og gjerne utdype dette :-)
    Mvh
    Lars Rønningen

    SvarSlett
  2. Fant noen nyhetssaker om dette nå, ser ut til at nytt system innføres 1.10.2011. Blir uansett bra, men skjønner ikke helt hvorfor det ikke kan innføres før. Tar det et helt år å legge til rette for?

    SvarSlett