søndag 27. september 2009

14 millioner til miljøvennlige skoler

Akershus fylkeskommune har som målsetting at bruk av fyringsolje ved de videregående skolene skal erstattes med fornybar energi og at energibruken skal reduseres betydelig. I mai 2008 var målsettingen at oljeforbruket ved skolene skulle være halvert i løpet av to-tre år. Dette arbeidet forseres nå med 14 millioner kroner som går til å bytte ut elektrisk oppvarming med vannbåren varme ved fire videregående skoler

Med støtte fra Enovas ekstraordinære innsatsmidler vil Akershus fylkeskommune kunne konvertere ytterligere fire skoler fra elektrisitet til vannbåren varme. Dette vil koste fylkeskommunen 10 mill kr for 2009-10. Enøk-prosjektet som det søkes støtte fra Enova omfatter Asker, Bjørkelangen, Bleiker og Follo vgs. Av disse utgjør Bleiker vgs den største kostnaden, med en egenandel på 4,35 mill kr, mens Asker vgs (egenandel snaut 1,85 mill kr) har størst kostnad per kilowattime.

For ytterligere 4 skoler vil det dessuten være hensiktsmessig å konvertere fra olje til bioenergi. Oljekonvertering er aktuelt for Eikeli, Kjelle, Nesbru og Rælingen vgs. Omlegging ved de 4 første skolene vil omfatte vel 1,6 millioner kilowattimer, mens utslippsreduksjonen ved omlegging fra olje utgjør ca 374 tonn CO2-ekvivalenter som er ca 150.000 liter olje. Tiltakene vil bidra til å plassere Akershus i tetsjiktet nasjonalt.

Ved utløpet av Enova-avtaleperioden i 2013 vil det da maksimum gjenstå 1-3 av 36 fylkeskommunale skoler som ikke har fullført konvertering. Oljefyrte skoler etter tiltaksgjennomføring, vil være Dønski og Rud vgs hvor det er hensiktsmessig å vente på utbygging av fjernvarme som trolig vil være utbygd i løpet av 3-5 år, og på Jessheim hvor det er planlagt en ny videregående skole.

I tillegg til dette fordeler vi klimasatsing på flere fronter, og kan bl.a. vise til gode klimaresultater for virksomhetene Akershus Energi og Ruter. Det ligger en betydelig og tilgjengelig klimagevinst ved flere kollektivreisende og ved å redusere oppvarmingsbehovet og legge om til fornybar energi. Det viktigste tiltaket for stasjonær energi har vært satsing på bioenergi og fjernvarmeutbygging gjennom Akershus Energi som skal bruke en milliard på miljøvennlig energi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar