søndag 27. september 2009

Ungforsk – flere jenter velger realfag i Akershus

22. og 23. september deltok nærmere 2000 elever på Ungforsk. I ti år har fylkeskommunen, sammen med de ulike forskningsmiljøene i Akershus arrangert Ungforsk. Målet er å gi elever i ungdomskoler og videregående skoler økt interesse for realfag, naturvitenskap, teknologi og forskning og å inspirere til utdanning innenfor disse fagområdene.

Akershus har et høyt kompetansenivå, men en felles utfordring har vært mangel på søkning til real- og teknologifag. Næringslivet har derfor hatt vanskeligheter med utvikle et høyt kunnskapsnivå og internasjonal konkurransekraft innen disse fagområdene. Fylkeskommunen satser derfor gjennom flere tiltak på å fremme realfaginteressen hos elever i både ungdomsskolen og i den videregående skolen både for å få flere motiverte realfagstudenter og for å få kompetente søkere til næringslivet i regionen.

De ulike tiltakene viser resultater. 40 prosent av elevene i studiespesialiserende studieprogrammer velger fordypning i realfag. Søkertall fra Akershus for skoleåret 2009/2010 viser at antallet jenter som søker realfag har hatt en liten økning, mens det for resten av landet er stabilt og nedadgående. Samtidig er andelen jenter som søker fordypning i realfag i VG 2 i Akershus nå oppe på 46 prosent

På Romerike har Nannestad videregående skole etablert et Newtonsenter for å øke interessen for forskning og realfag. Dette tilbudet benyttes også av andre skoler. I tillegg arbeides det her på Romerike med etableringen av Energilandet på Rånåsfoss som i samarbeid med forskningsmiljøet på Kjeller og Høgskolen i Akershus planlegger å utvikle tilbud til skolene innenfor energi, miljø og klimautfordringer.

Konklusjonen er at satsingen på andre realfagtiltak i skolen har medført at Akershus har klart å snu den negative trenden. Det er det bra, men satsingen må fortsette. Fylkeskommunen ønsker å være en pådriver innenfor næringsutvikling og regional utvikling og da er det nødvendig å satse på ungdommen og deres utdanningsvalg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar