søndag 13. september 2009

Godt valg!

Valglokalene er åpnet og valget er i gang. På Eidsvoll har vi allerede hatt en valgdag fra 16-20 og i morgen er det på igjen med valg fra 10 til 20.

For første gang har jeg vært med på stemmestyrearbeid. En viktig jobb for at valget skal kunne gjennomføres på en skikkelig måte. To valgdager med lange åpningstider er krevende å gjennomføre, men det er verdt prisen i forhold til det å oppnå høyere valddeltakelse. Formålsparagrafen i valgloven sier at man skal ”legge forholdene til rette slik at borgerne ved frie, direkte og hemmelige valg skal kunne velge sine representanter til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer.” Intet mindre enn frie, direkte og hemmelige valg.

Flere har stilt spørsmålet om det er en bortkastet stemme å stemme. Svaret på det spørsmålet er nei, alle stemmer teller. Stortinget er sammensatt av 169 representanter, 150 av disse blir direkte valgt, og 19 er utjamningsmandater – et i hvert fylke. Alle parti som får mer en 4 % av stemmene på landsplan vil være med i fordelingen av disse 19 utjamningsmandatene.

Ved forrige valg var det kun 116 stemmer som avgjorde valget mellom Senterpartiets mandat eller KrF sitt. Med andre ord det er jevne valg.

Jeg har allerede levert min stemme, håper du også leverer din stemme. Godt valg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar