tirsdag 8. september 2009

Matjord må ikke forsvinne

Akershus Bondelag har i et åpent brev utfordret partiene i Akershus på deres jordvernpolitikk. De har stilt to spørsmål om KrF vil arbeide for et strengere jordvern om vi vil arbeide for en riktigere samfunnsmessig verdsetting av dyrket jord. Svaret på begge er ja.

I Soria Moria-erklæringen lovet Regjeringen å halvere nedbyggingen av jordbruksjord innen 2010. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at utviklingen går i motsatt retning. Norske kommuner gav i 2008 klarsignal til å omdisponere over 16.500 mål dyrket- og dyrkbar jord til andre formål. Det nedbygde arealet tilsvarer i følge Nationen mer enn 2200 fotballbaner eller langt over 100 vanlige gårdsbruk. Det har dessverre vært oppgang i arealet på omdisponert matjord på 17 prosent på to år. I en verden med stor befolkningsvekst, stort arealpress og økende behov for mat er det viktigere enn noen gang å sikre jordbruksjord for kommende generasjoner.

Akershus fylke vil møte store utfordringer de neste 20 årene med en markant befolkningsvekst på over 300.000. Denne veksten må møtes med en aktiv politikk for å få plass til alle innbyggere, lage gode bomiljø med kollektivtilbud og ikke minst sørge for at matjorda ikke bygges ned. Vi må grep for å ivareta regionale areal- og transporthensyn, som i mange sammenhenger er kommuneovergripende. Befolkningsveksten som kommer må planlegges nå og vi må lage løsninger som bygger opp om landbruket, gode bomiljø og kollektivløsninger.

KrF er opptatt av å sikre norsk matproduksjon og å sikre et variert landbruk over hele landet. Vi vil gi bonden et inntektsgrunnlag som er til å leve av og legge til rette for en variert brukstruktur som passer for hele landet og vi har fokus på rekruttering. Å produsere nok, trygg, sunn og god mat til egen befolkning er e viktig oppgave for samfunnet vårt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar