fredag 4. september 2009

Kampen mot fattigdom

I dag hadde jeg gleden av å være på Hurdal Verk folkehøgskole på skoledebatt. Det var motiverte elever og mange gode spørsmål. For første gang i valgkampen var det et engasjement for fattigdom og nordsørspørsmål.

Fattigdommen er fortsatt ikke historie og er kanskje vår tids største utfordring. Mange får ikke endene til å møtes. Verken her hjemme eller i den store verden. De faller utenfor velstandsutviklingen. Spesielt ille er det når slik sosial nød rammer barn. Vi lever i en urettferdig verdeen. Hvert år dør over 9 millioner barn under fem år på grunn av sult og sykdommer.

Vi har faktisk kunnskap og økonomi til å gjøre den ekstreme fattigdommen til historie. Det handler om å vise nestekjærlighet og respekt for andre menneskers rettigheter og likeverd. Det er viktig at vi øker bevilgningene til internasjonal bistand og mer rettferdige handelsbetingelser for fattige land.

Av og til får jeg høre at bistand ikke hjelper. Spør vi organisasjoner som Redd Barna, Strømmestiftelsen, Utviklingsfondet og Misjonsalliansen, så tror jeg svaret ville være entydig. Det nytter. Frivillige organisasjonene ser det på nært hold. Barn får skolegang. Barn blir vaksinert. Mødre overlever fødsel. Familier får mikrokredittlån og starter business som gir inntekt og mat på bordet.

Det er viktig å diskutere hvordan bistanden kan forbedres. Vi trenger å bli mer effektive i hjelpen til de fattige befolkningslag slik at de kan få en varig forbedring i sin livssituasjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar