lørdag 16. januar 2010

Samferdsel og lokaldemokratiets prioriteringer

Samferdsel er en høyt prioritert oppgave i Akershus. Det satses store penger til investering og drift av kollektiv, samt drift og vedlikehold av veger. I tillegg til egne midler og rammetilskudd fra staten, utgjør bompengefinansiering et betydelig tilskudd. Til sammen skal Akershus Fylkeskommune bruke nærmere 8 mrd. kroner til drift og investeringer i kollektiv og vei de neste 4 årene.

Det statlige rammeoverføringen utgjør 238 mill. kr i 2010. Noe av fordelen med forvaltningsreformen er at vi nå kan se både kollektivtransport, nye og gamle fylkesveier under ett. Flertallspartiene har valgt å holde tilbake 66 mill kroner i 2010, men foreslår at de brukes til innfartsparkering og andre miljøtiltak i 2011.

Fra 2009 – 2011 øker det fylkeskommunale tilskuddet til drift av kollektiv med over 30 mill kroner i forbindelse med nytt takst- og sonesystem. Med de avsatte reservene kan dette økes med 50 mill. kroner.

Det er positivt at ressursene til vei og kollektivtrafikk er samlet på samme forvaltningsnivå. Det vil gi størst sikkerhet for at pengene blir brukt mest mulig effektivt, der brukernes og samfunnets behov er størst. Det gjelder både i dag og i framtida.

En stortingsrepresentant fra Akershus har likevel reist spørsmål i Stortingets spontanspørretime om Akershus fylkeskommune har lov til å bruke de frie midlene i forbindelse med overtakelsen av riksvegene til andre formål enn riksveger.

Dette er ikke første gangen, da det ikke er første gangen. Jeg har lagt merke til at enkelte partier prøver systematisk å bruke det rød - grønne flertallet i Stortinget til å overkjøre lovlige fattede vedtak i fylkestinget. Vi så det i forbindelse med behandlingen av Oslopakke 3, vi har opplevd det i forbindelse med prosessen knyttet til Plansamarbeidet mellom Oslo og Akershus, og nå altså – vedtak fattet i forbindelse med økonomiplanen 2010-13.

Heldigvis har de involverte statsråder og statssekretærer opptrådt ryddig og avvist alle forsøk på å sette til side lovlig fattede vedtak. Det samme gjorde Kommunalminister Liv Signe Navasete i svaret til den representanten. Akershus fylke er i likhet med alle de andre fylkene som har fattet lignende vedtak i sin fulle rett til å disponere de økte statlige midler slik de ønsker. Dette er i trå med forvaltningsreformen og det kalles lokaldemokrati.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar