I dag kan det bli avgjort om snus blir forbudt i videregående skoler i Stavanger. Det er i opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune avgjørelsen blir tatt.
Det er ingen tvil om at røyking er skadelig. Beskyttelsesmotivet er særlig viktig, siden vi snakker om ungdom, samt lærere som rollemodeller for barn og unge. Det er også en markant økning av snusbruken. Men kan man gå for langt i slike saker?
For det første tror jeg at elevene alltid vil finne en måte å røyke og snuse på, uansett hvilke regler som finnes. Det andre er at man ikke har kapasitet til å løpe etter elevene utenfor skolens område for å sjekke om de røyker. Men for det tredje – er det riktig?
Svært mange elever på videregående skoler er myndige Det som skjer utenfor skolens område bør være hver enkelt sin sak. Karl Erik Lund, som er forskningsleder ved Statens Institutt for rusmiddelforskning sier til TV 2 at han er kritisk til å sette snus i samme kategori som røyk, og peker på at snus er rundt 90 prosent mindre skadelig enn røyking. Snus gir heller ikke skader på andre, slik passiv røyking gjør.
Han frykter at et snusforbud bidrar til at vi nå nærmer oss en grense for overformynderi, og at et altfor strengt regime kan virke mot sin hensikt. Det prinsipielle er at vi rykker stadig nærmere grensen for hvor langt det er tilrådelig for myndighetene å gå for å hindre andre mennesker i å gjøre dumme ting. Det er ikke det samme legitimeringsgrunnlaget i å forby snus som røyking, og et snusforbud kan i verste fall føre til flere røykere.
Det paradoksale er at videregående skoler kan faktisk også forby snus på skoleveien. Klargjøringen av hva skolene har mulighet til å forby av tobakksbruk kom etter at Sogn og Fjordane fylkeskommune tok kontakt med Helse og omsorgsdepartementet . Departementet mener at skolene kan bruke ordensreglementet til lage regler mot bruk av både røyk og snus. I brevet kommer det frem at friminuttene og skoleveien er å se på som skoletid, men ikke fritimene.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar