torsdag 21. januar 2010

Skattefritak til pendlere

Et enstemmig Akershus fylkesting mener at Regjeringen bør gir skattefritak til pendlere som får gratis månedskort av sin arbeidsgiver. Hvorfor skal man bli straffet for å hjelpe sine ansatte til å velge kollektivt, mens det er fritt frem for å tilrettelegge for bilkjøring?

Regjeringen bør derfor straks innføre en ordning som gjør at folk tjener på å være miljøvennlige. Det er et stort problem at miljøvennlige løsninger som betalt månedskort blir «straffet» med skatt, mens gratis parkering på jobben er skattefritt. Det er viktig at lover og regler ikke «slår hverandre i hjel» slik at det er vanskelig å velge miljøvennlige løsninger.

Naturvernforbundets Haltbrekken mener andre land har funnet gode løsninger på problemet. Danskenes ordning med «erhvervskort» gjør at arbeidsgivere skattefritt kan sponse kollektivtransport for sine ansatte.

I den amerikanske delstaten California kan arbeidsgivere tilby økonomisk kompensasjon i stedet for gratis parkering. De ansatte kan så velge om de vil bruke pengene på parkering, buss eller tog - eller stikke pengene i lommen, dersom de går eller sykler til jobben. Da blir det likt for alle. Og den som tjener mest, er den som velger den mest miljøvennlige løsningen - å gå eller sykle.

Administrerende direktør i GC Rieber Eiendom, Bjart Nygaard, sier til BT at det ikke står på viljen hos bedrifter og ansatte. I 2008 fikk selskapet Naturvernforbundets miljøpris for å ha lagt til rette for sykling til jobben. I dag har de en ordning der de ansatte får en månedlig godtgjørelse dersom de forplikter seg til å la bilen stå i jobbsammenheng, i tillegg til et elbilprosjekt. Det er mange som føler et ansvar og vil være med. Vi forsøker å hjelpe frem miljøvennlige løsninger, og så blir man skattelagt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar